Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите от Детския радиохор се срещнаха с председателя на СЕМ и с министъра на културата

| обновено на 22.08.18 в 15:37
4
Министърът на културата Боил Банов и председателят на СЕМ София Владимирова се срещнаха с децата от Детския радиохор в Министерски съвет.
Снимка: БГНЕС
Децата от Детския радиохор в БНР се срещнаха с председателя на СЕМ София Владимирова и с министъра на културата Боил БановТой покани децата и родителите им на среща в МС и обясни, че не би могъл да се намеси в спора, тъй като Националното радио се отчита пред СЕМ. “Ако аз в момента, или премиерът, или който и да е от правителството, изрази мнение, становище какви трябва да бъдат назначенията в БНР по отношение и на Радиохора, по отношение на други структури, това би било намеса в работата на една независима медия. Това не е нежелание да коментираме или да работим“, каза Банов.
Ясно е, че проблемът с Детския радиохор вече е голям. Очевидно не е разрешен по най-добрия начин", отбеляза председателят на СЕМ София Владимирова и добави:  

"Двете страни не са постигнали нужното съгласие по пътя на диалога. Разбирам, че утре имате среща с ръководството на Националното радио. Ако тази среща не даде необходимия резултат, ви каня в петък, в 11 часа, в СЕМ. Както и ще поканя представители на Радиото, за да може на място, в Регулатора, да решим този проблем. Ще трябва да преценим доколко ръководството на Националното радио се справя с ръководената от него институция.

“Очевидно е, че един хор живее свой собствен живот. В хора децата се чувстват като един общ организъм, явно този организъм функционира тогава, когато има начело на този организъм човек, на който те имат доверие“, посочи генералният директор на БНР Александър Велев след разговорите в Министерския съвет. "Ще вървим към решаване на този зародил се спор. Надявам се, че ще намерим формулата и че ще имаме един успешен сезон на Детския радиохор", допълни Велев.

Родителите на децата напомниха, че под заплаха е начинът на развитие на Радиохора и настояха за оставки. "На продуцентката на "Музикална къща" Галина Траянова, на члена на Управителния съвет на БНР Момчил Георгиев и на Теодосий Спасов, директор на "Музикална къща БНР" - с негово съгласие се случват всички тези неща", каза една от недоволните майки. 

В началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов посъветва страните в спора с Детския радиохор на БНР да намерят решение на проблема и "шефът на Радиото, и СЕМ, да си свършат работата". "Не мога да ги оставя децата да стоят отвънка. Да си поемат отговорността. Мисля, че нещата ще бъдат решени добре за всички“, допълни Бойко Борисов, а министърът на културата Боил Банов обеща проблемът да бъде решен.

По-рано Детският радиохор изнесе протестен концерт пред Министерския съвет заради смяната на диригента на формацията Венеция Караманова със спечелилата конкурс за поста Теодора Димитрова. Протестиращите искат досегашният диригент да остане на поста си още две години и смяната да бъде извършена плавно. От ръководството на Радиото коментираха в понеделник, когато Детският радиохор изнесе протестен концерт пред сградата на медията, че такъв плавен преход е гарантиран чрез назначаването на Караманова като почетен диригент.

Родители, които присъстваха на протестния концерт пред Министерския съвет, отбелязаха, че Детският радиохор е богатство и културно наследство, затова тази сутрин са тук. Аргументът, че ще бъде назначен втори диригент незабавно, е абсолютно неудовлетворителен за родителите и те смятат, че е прекъснато предаването на традицията. Родителите отбелязаха още, че подкрепят своите деца, които в тийнейджърските години изграждат своето мнение, и би трябвало да получат отнякъде подкрепа. Те са абсолютно несъгласни с твърдението, че карат децата си да протестират.


Репортажите на Добромир Видев чуйте от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна