Какво е сугестопедия и приложима ли е за деца

Ученето като удоволствие

Сугестопедията е алтернативен начин на обучение, в който силно се залага на развлекателния момент.

Преподаването не е поднасяне на данни от учителя, които учениците да запомнят, а става чрез песни, театрални етюди, пресъздаване на реални житейски ситуации, дискусии по дадени теми, които после се представят мултимедийното и т.н.

Обстановката също е неформална, като изборът какви да са мебелите, цветовете, украсата, зависи най-вече от възрастта на обучаемите. Колкото по-малка е тя, толкова интериорът трябва да е по-цветен и весел.

Целта е да отпадне стресът от класическия модел учител-ученик-изпитване, обучаемите да се чувстват свободни, защото при стрес ученето става неприятно задължение. Идеята на сугестопедията също така е да се предизвика любопитство, положително емоционално отношение към изучаваните теми.

Това активира мисленето и творческите им заложби, в търсене на познанието те го осмислят, запомнят го по-бързо, ефективно и трайно.

Ако при обучаемите се залага на импровизацията и откривателството, то при обучаващия е точно обратното - при него всичко е подредено в стройна програма и методика - как да насочва обучаемите, как да ги мотивира, каква да е последователността на темите, начини за разработване и т.н. 

Сугестопедията се прилага и при възрастни, но е особено подходяща за децата, защото те по-трудно задържат интереса и вниманието си от възрастните, които могат да си наложат целенасоченост.

Снимка

Тя така е била създадена в България - за обучение на децата - през 70-те години на 20 век, но въпреки успехите, експериментът не е получил развитие.

Затова пък са го взели по света и са го внедрили като система в даже в държавното образование - в САЩ, Япония, Швеция и др. В последните години се прилага и у нас, най-вече в чуждоезиковото обучение  по английски език, като например в ЛъкиКидс в Банско - международен лагер за деца с изучаване на английски език. Междувременно сугестопедията започна да навлиза и в класическите ни училища, макар засега основно по проекти в извънкласните занимания.

Ползи от сугестопедичното обучение

Сугестопедичният метод на обучение дава бърз ефект при ученето на английски като чужд език, като особено улеснява прякото общуване - с натрупване на лексика от различни области; правоговор и правилно изразяване; разбиране, когато се слуша говор на дадения език. Едновременно с това се работи и върху писмения език.

Снимка

На практика за много по-кратко време от класическите методи, се усвоява много по-голям по обем материал. Много съществен момент е също, че децата виждат по нов начин ученето, променят отношението си към него, виждат, че то може да е забавно приключение и това да е модел.

Разбира се, основен акцент на сугестопедията е езиковото обучение, но когато методът се прилага при деца, той има и дългосрочни ползи за формиране на характера при малките. В неформалната обстановка и неформалните отношения на сугестопедичния подход, децата преди всичко се отпускат, чувстват се в свои води.

Снимка

Строгите бариери в отношенията падат и те изразяват себе си без притеснения и прикриване, освобождават чувствата си, защитават мнението си. Това е добре както за психическото здраве, така и за откриване и развитие на творческите заложби.

Колективните дейности ги амбицират да покажат знанията си, талантите, възможностите, изграждат любознателност. Едновременно с това ги учат да изграждат отношения и да работят в екип, бързо да се ориентират в нова среда. При обща позитивна цел без страх от наказания /лоша оценка/, те се учат и на обективен поглед за приноса на другите и за техния собствен.

Това има дисциплиниращ и  мотивиращ  ефект. Тематичното разнообразие обогатява мирогледа им, а успехите вдигат тяхното самочувствие. Използването на рисуване, музика, танци, отваря пред децата безкрайния свят на изкуствата, приобщава ги по пътя към красивото, прави ги естети, а нерядко в някое от изкуствата те откриват своя неподозиран талант.


Още от категорията
Весела Фламбурари

Коледните приказки на Весела Фламбурари

В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 10 до 14 декември, ще имате удоволствието да слушате приказки от Весела Фламбурари! Дали подготвихте коледните си картички за близки и приятели? А писмата до Дядо Коледа? В понеделник, на 10 декември , се събудете с приказката на Весела Фламбурари „Коледната картичка“. Какви ли врати отключват златните ключове?..

публикувано на 08.12.18 в 10:50
Янг Лин, герой от романа „Водният предел“

Храбрите крадци

Един от най-известните и изучавани китайски романи, „Водният предел“, написан през 14 век, става вдъхновение за много комикси, филми, снимани в Хонг Конг, за японски и китайски анимационни и игрални сериали, като например Ю-Ги-О. У нас той е познат и като игра на карти, но всъщност и анимационният сериал и играта на карти се раждат от прочут комикс със..

публикувано на 05.12.18 в 09:15

Космонавт - една от най-мечтаните професии

И тази седмица провокирахме малките ни събеседници в "Радиолексикон". Говорихме с тях за всякакви космически щуротиии нови изобретения, с които са стигнем до звездите. Научихме с какво се хранят хората в КОСМОСА и как си готвят храната. Разбрахме също, че професията космонавт е една от най-мечтаните. Вече дори и полицаите не са толкова важни..

обновено на 03.12.18 в 10:55

Приказки и истории от любими автори

Ето какво сме Ви подготвили в „Ранобудно петленце“ , в седмицата от 3 до 7 декември , 2018 година! „Дядовата ръкавичка“ от Елин Пелин можете да слушате в понеделник, на 3 декември . Във вторник, на 4 декември , се събудете с историята „Домашният лек на мама Муминка“, на финландската писателка Туве Янсон, която всъщност пише на шведски. Тя ще ви..

публикувано на 02.12.18 в 08:30
Вокална група „Радиодеца” в Първо студио на БНР.

Музика и съвременно изкуство в Детското.БНР

Тази неделя, на 2 декември, се пригответе да Ви запознаем с един композитор. Неговото име е Вячеслав Кушев. Той е автор на стотици песни – детски и не само. Поводът да гостува в студиото на Детското.БНР е новият му албум с детска музика „Искам да зная“, песни от който ще слушаме в неделната сутрин. Ще отидем и в Софийския арсенал – музей за..

публикувано на 30.11.18 в 08:20

„Таласъмски истории” – вълшебната приказка-игра, която завладява малки и големи

Децата обичат да четат. Обичат и да играят. А има ли нещо по-интересно от това да изиграеш любимата си книга? Преди няколко години на българския пазар се появява първата по рода си приказка-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче”, а днес е факт и настолната игра за цялото семейство „Таласъмски истории” на основата на тази книга. Те са..

публикувано на 29.11.18 в 08:30

Пагодата на ароматите

Комплексът „Пагодата на ароматите“ във Виетнам се състои от няколко различни сгради. От двете страни на голямата му порта стоят статуи на коленичили слонове, а по-навътре в постройката е голямата зала за обреди. Следва пагодата „Райската кухня“, известна със своята камбанария, и специалната „Зала на трите скъпоценни камъка“. Там отсядат будистите,..

публикувано на 28.11.18 в 08:30