Какво е сугестопедия и приложима ли е за деца

Ученето като удоволствие

Сугестопедията е алтернативен начин на обучение, в който силно се залага на развлекателния момент.

Преподаването не е поднасяне на данни от учителя, които учениците да запомнят, а става чрез песни, театрални етюди, пресъздаване на реални житейски ситуации, дискусии по дадени теми, които после се представят мултимедийното и т.н.

Обстановката също е неформална, като изборът какви да са мебелите, цветовете, украсата, зависи най-вече от възрастта на обучаемите. Колкото по-малка е тя, толкова интериорът трябва да е по-цветен и весел.

Целта е да отпадне стресът от класическия модел учител-ученик-изпитване, обучаемите да се чувстват свободни, защото при стрес ученето става неприятно задължение. Идеята на сугестопедията също така е да се предизвика любопитство, положително емоционално отношение към изучаваните теми.

Това активира мисленето и творческите им заложби, в търсене на познанието те го осмислят, запомнят го по-бързо, ефективно и трайно.

Ако при обучаемите се залага на импровизацията и откривателството, то при обучаващия е точно обратното - при него всичко е подредено в стройна програма и методика - как да насочва обучаемите, как да ги мотивира, каква да е последователността на темите, начини за разработване и т.н. 

Сугестопедията се прилага и при възрастни, но е особено подходяща за децата, защото те по-трудно задържат интереса и вниманието си от възрастните, които могат да си наложат целенасоченост.

Снимка

Тя така е била създадена в България - за обучение на децата - през 70-те години на 20 век, но въпреки успехите, експериментът не е получил развитие.

Затова пък са го взели по света и са го внедрили като система в даже в държавното образование - в САЩ, Япония, Швеция и др. В последните години се прилага и у нас, най-вече в чуждоезиковото обучение  по английски език, като например в ЛъкиКидс в Банско - международен лагер за деца с изучаване на английски език. Междувременно сугестопедията започна да навлиза и в класическите ни училища, макар засега основно по проекти в извънкласните занимания.

Ползи от сугестопедичното обучение

Сугестопедичният метод на обучение дава бърз ефект при ученето на английски като чужд език, като особено улеснява прякото общуване - с натрупване на лексика от различни области; правоговор и правилно изразяване; разбиране, когато се слуша говор на дадения език. Едновременно с това се работи и върху писмения език.

Снимка

На практика за много по-кратко време от класическите методи, се усвоява много по-голям по обем материал. Много съществен момент е също, че децата виждат по нов начин ученето, променят отношението си към него, виждат, че то може да е забавно приключение и това да е модел.

Разбира се, основен акцент на сугестопедията е езиковото обучение, но когато методът се прилага при деца, той има и дългосрочни ползи за формиране на характера при малките. В неформалната обстановка и неформалните отношения на сугестопедичния подход, децата преди всичко се отпускат, чувстват се в свои води.

Снимка

Строгите бариери в отношенията падат и те изразяват себе си без притеснения и прикриване, освобождават чувствата си, защитават мнението си. Това е добре както за психическото здраве, така и за откриване и развитие на творческите заложби.

Колективните дейности ги амбицират да покажат знанията си, талантите, възможностите, изграждат любознателност. Едновременно с това ги учат да изграждат отношения и да работят в екип, бързо да се ориентират в нова среда. При обща позитивна цел без страх от наказания /лоша оценка/, те се учат и на обективен поглед за приноса на другите и за техния собствен.

Това има дисциплиниращ и  мотивиращ  ефект. Тематичното разнообразие обогатява мирогледа им, а успехите вдигат тяхното самочувствие. Използването на рисуване, музика, танци, отваря пред децата безкрайния свят на изкуствата, приобщава ги по пътя към красивото, прави ги естети, а нерядко в някое от изкуствата те откриват своя неподозиран талант.


Още от категорията

Защо кучетата се подушват при среща

„Защо кучетата се подушват при среща“ e приказка, която идва от Португалия, и заедно с други любими наши приказки ще може да я чуете в седмицата от 15 до 19 октомври. В понеделник сутрин, на 15 октомври, се събудете с историята на Стела Димитриаде „Новите обувчици“ , в която се разказва за едни много непослушни лачени обувки. Представяте ли си, че на..

публикувано на 14.10.18 в 08:20

Неделно приключение в страната Джуджетия

Джуджетата са малки същества, облечени в дълги до земята цветни костюми, лицата им са покрити с гъсти бради, а на главите си носят шапка със звънче. Някои от тях са толкова дребни, че ако не си гледаш в краката, може да ги настъпиш. Тогава стават много сърдити и дори си отмъщават. Целят те с лешници или жълъди или нарочно ти слагат пръчка в краката, за да..

публикувано на 12.10.18 в 08:50

Замъкът на Барбароса

Хайредин Барбароса бил много известна фигура през XVI век. Османски велможа и адмирал на флота при управлението на Сюлейман I, той наследява след смъртта на по-големия си брат Арудж цял пиратски флот от няколко хиляди души. Именно като пиратски предводител, се прочува в тогавашна Европа. Нападал кораби, малки рибарски лодки и галери. Славата му на..

публикувано на 10.10.18 в 08:55

Есенни приказки в „Ранобудно петленце“

Чували ли сте някога за господин и госпожа Винигър, които живеели буркан за туршия. Това било много отдавна, когато светът бил още млад, а хората правели каквото си искат… Английската приказка „Малките Винигър“ слушайте в понеделник, на 8 октомври . Във вторник, на 9 октомври , ще чуете историята на един гъбен охлюв, главен герой в словашката..

публикувано на 08.10.18 в 16:05

Имате ли си любима дреха...

Най-детското предаване в ефира на Радио София "Радиолексикон" започна новия си сезон с нови, ентусиазирани събеседници - децата от 29-а детска градина „Слънце“ в столичния квартал "Изток": Дебютът им бе с една тема, която засяга всички нас - защо хората трябва да носят дрехи… - за да не са голи навън; - защото навън е много студено; - защото..

публикувано на 08.10.18 в 15:39

Кралският параклис

Кралица Изабел I и нейният съпруг, крал Фернандо II, управляват голяма част от днешна Испания дълго и оставят след себе си какви ли не следи – от финансирането на плаванията на Христофор Колумб до поръчките за много и най-различни сгради. Тези постройки се отличават с готическите си елементи, гербове на високопоставени семейства и издялани в стените..

публикувано на 03.10.18 в 13:45

Фестивал за приключенци среща деца и родители с опитни авантюристи

От петък до неделя (от 5 до 7 октомври) предстоят приключенски занимания за деца до 12 години. Adventure Kids  ще се проведе в Музейко за трета година, разказаха в ефира на Радио София организаторите Весела Герчева от Музейко и Александра Петрова  от Bansko film fest. Програмата не е за зрители, а за участници. Ще има..

публикувано на 03.10.18 в 11:37