Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грация и емоция завладяват София в навечерието на Световното по художествена гимнастика

БНР Новини

Художествената гимнастика е един от най-трудните спортове, с които млад човек може да се занимава, но това не пречи интересът към него в България да е изключително голям. Представянето на националния отбор в множество световни, международни и олимпийски състезания е на много високо ниво, за което свидетелстват множеството златни, сребърни и бронзови отличия, с които той се завръща у дома. В навечерието на едно от най-значимите спортни събития у нас за годината – Световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе между 10 и 16 септември в столичната Зала „Арена Армеец“, в Градската градина на София бе открита фотоизложба, посветена на сегашния ни отбор от „златни“ момичета. Готови ли са те отново, както безброй пъти досега, да защитят името и честта на родината пред света, попитахме председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева:




Снимка

Мисля, че ще станем свидетели на едно много силно световно първенство. Конкурентите са много силни и добре подготвени, защото всички те имат в себе си особен заряд от това, че идват в България. Страната ни не е била домакин на Световно първенство от много години и всички знаят, че художествената гимнастика у нас е на особена почит и пиедестал и за всеки наш конкурент, ще е въпрос на чест да победи България пред собствената и публика.

Снимка

Спортният форум има свой химн, създаден от групата „Дийп зоун проджект“, както и специален рекламен  видеоклип, в който участва гимнастичката Радина Филипова. Тя е избрана за талисман на отбора лично от Илияна Раева. Освен в клипа, Радина участва и в осемминутен филм, в който ще олицетворява София, както и красотата и могъществото на българските царици. Той ще бъде своеобразна визитна картичка, с която България ще бъде представена на откриването. Делегациите, която пристигат за световното в София на 10 септември, включват над 900 души от 54 страни.

Що се отнася до изложбата, която продължава до 5 септември, председателят на федерацията сподели, че 28-те фотографии на Анна Недкова, изпълнени с много грация и емоция, са вдъхновение не само за момичетата, но и за всички почитатели, които ще ги подкрепят по време на първенството.

Снимка

Освен тях са показани снимки на Петър Пешев, използвани за календар, който ще се разпространява с благотворителна цел. Приходите от продажбата му ще отидат за подкрепа на българския спорт.

Снимки: fbgr.org и БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени