Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу изграждането на кариера за варовик в Старозагорско

| обновено на 22.08.18 в 19:05
Снимка: БГНЕС

Жители на 11 села от общините Стара Загора, Нова Загора и Николаево блокираха за кратко по обед движението по подбалканския път при пътен възел "Николаево". Те протестират срещу изграждане на кариера за варовик и доломит. Концесията, което е за период от 25 години, е спечелена от пловдивска фирма и предвижда изграждането на кариера в местността Кереч търла, разположена в землището на селата Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви. 

Хората скандираха "Не на кариерата" и "Искаме чиста вода". Жителите на трите общини смятат, че кариерата ще застраши екологичното равновесие в района и е възможно да доведе до пресъхване на водоизточниците. Кметът на Оряховица Атанас Вапцаров обясни:

"Това е една територия от близо 800 декара, където ще се получи един удар от метеорит. 800 декара, пространството е колкото едно село, на 60 метра дълбочина. Протестът ни е точно против изграждането на тези кариери. Ние ще правим протест до откат, до последно".

При протестиращите отидоха заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков и представители на други институции. При пристигането си в село Братя Кунчеви заместник-министър Станков подчерта, че преди вземането на решение ще бъде направена цялостна оценка на проекта за изграждане на кариера и ще бъдат разгледани всички налични документи:

"Държавата е на своето място. Ние защитаваме интереса на гражданите, това ни е най-големият приоритет, съответно ще изговорим с тях какви са техните притеснения."

Протестиращите от своя страна заявиха, че са готови да отстояват правата си докрай:

"Няма да се предадем. До това, което можем да ползваме като право.", каза една от недоволните. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени