Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строят музейна конструкция за експониране на мозайки от Епископската базилика в Пловдив

2
Антични мозайки в Епископската базилика на Филипопол
Снимка: БТА

В центъра на Пловдив започва работата по експонирането на близо 2 хиляди квадратни метра уникални мозайки от 4-5 век на Епископската базилика.  

Строителството на музейната конструкция и облагородяването на целия район се очаква да приключат през есента на следващата година. Още отсега се обсъжда и най-атрактивният начин, по който посетителите ще се докоснат до древната история.

Фондация "Америка за България", която основно финансира проекта, е поканила за целта архитект Лий Столник и екипа му от Ню Йорк, които днес посетиха Пловдив. Те са били ангажирани с проекта за първия интерактивен детски музей на Балканите "Музейко", както и с преобразяването на детските отделения в "Пирогов", допълва Десислава Тальокова - изпълнителният директор на фондация "Америка за България":

"Освен музея, в който ще бъдат представени по най-добрия начин античните мозайки, артефактите, архитектурните останки и елементи, които са намерени там, някак си да създадем едно ново преживяване Т.е. от момента, в който посетителят влезе, с невидима ръка да може да се впусне в тези повече от 12 века история, които епископската базилика крие."

Идеята е също в това пространство да може да се провеждат учебни часове, както и целогодишно там да има културни събития, каза още Десислава Тальокова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени