Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна десетото издание на Беглика Фест

Yambadon

Тази седмица у нас се провежда десетото юбилейно издание на Беглика Фест - традиция, която ежегодно събира една общност от съмишленици, свободни хора, ентусиасти и мечтатели, които търсят хармония с природата и среща с близки по дух хора. Това е най-старият екофест в България, който се провежда от 2008-а до днес край язовир Голям Беглик. Тазгодишното издание се провежда под надслов "Десет стъпки по пътя". За публиката организаторите са подготвили сцена за музика и танци, цирк, театър, кино, читателски клуб, традиционни и нови занаяти, духовни езотерични практики...

На импро джем сцената - Африкански танци с Мария Коса, групите Soulfia, Le Plush, The Womb, също диджеите Soulfull Blıss, Zero One, Quantum Space, Man O'Love...

На голямата сцена (нарича се "Каба сцена") от днес до неделя концерти ще изнесат 22 групи и изпълнители.

Етно-вечерта е всъщност в петък (24 август) с участието на Vataff project, Yambadon, Bedlam Club и Balkan Beat Project.

Vataff Project ще представят най-новия им проект, който е смесица от абстракции, eлектронна музика, бийт и етно инструменти от цял свят, придружени с концептуални визуализации.

Формацията е създадена през 2001 г. Още оттогава Vataff Project се отличава със своя собствен специфичен звук с елементи на психеделично техно, ембиънт и трип-хоп. Музиката им води до екстаз и танци, вдъхновени от ритуали от древни времена, но и от настоящето и бъдещето.

В новата им продукция звукът на Vataff Project еволюира, намерил източници извън сферата на матричните форми и образи.

Друг акцент в етно програмата на Беглика тази година е концертът на Balkan Beat Project. В музиката им се преплитат стилове от древността и съвремието, от различни времена и пространства. В основата ѝ е необикновеният, трансцедиращ звук на хенг-дръма. Ще чуете индийски ситар, цигулка, арменски дудук, каба гайда, овал и looper в търсене на нов музикален диалог без ограничения.


В петък вечер очаквайте и участието на групата за етно африканска музика Yambadon. Това е всъщност дръм-секстет с изцяло инструментална музика за перкусии. Yambadon е първата българска група, посветена на ритъм традициите на Западна Африка. Формацията започва като отворен джембе кръг през 2008 г., когато няколко плодотворни български перкусионисти, започват да преподават и споделят джембе ритми на група ентусиасти. Yambadon свири пред различни аудитории, включително - клубни концерти, фестивали, семинари, благотворителни концерти и частни събития в България и чужбина. През годините групата преминава през редица прeвъплащения, но сегашната формация е водена от Деян Петров - добре познат на българската сцена перкусионист, барабанист и педагог. Групата е базирана в София.

Още за Vataff Project, Balkan Beat и Yambadon слушайте тази сряда в предаването "Чуй света" от 20.00 ч. по Радио София.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени