Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Баева: Зад интервенцията по време на Пражката пролет стои страхът от демокрацията

Искра Баева
Снимка: БГНЕС

Управляващата в Чехословакия Комунистическа партия не се опитва да смени системата, а да демократизира действащия в онзи момент социализъм. Това каза проф. Искра Баева в предаването "12+3" по повод 50-ата годишнина от краха на Пражката пролет.

Проф. Баева разказа, че истинската причина за интервенцията на войски от държавите част от Варшавския договор, е страхът от бъдещата перспектива. Налагането на парламентарна демокрация не би позволило на Чешката комунистическа партия да управлява страната за много голям период от време. Опасението тогава е, че ако Комунистическата партия в Чехия изгуби властта, ще се върне капиталистическата система и Варшавският договор "ще ерозира", допълни още тя.

"Тодор Живков предприема либерализиращи реформи в икономиката, подобни на чешките, през 60-те години, но в политически план не се решава на по-смели действия", твърди Баева.

Въпреки това българските власти веднага реагират на всеки опит за протест в страната срещу намесата на войските на Източния блок, казва още Баева и допълва, че в България е съществувало голямо разминаване между онова, което хората са мислели за събитията в Чехословакия, и техните действия пред властта. "При нас действа този двоен морал – едно говорим вкъщи, друго навън, което поражда едно шизофренично съзнание".

Чуйте цялото интервю с проф. Искра Баева в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна