Eмисия новини
от 14.00 часа

Местят римска гробница и църква, открити край с. Покровник, от трасето на магистрала „Струма“

Разкопките край благоевградското село Покровник
Снимка: БГНЕС

Римската фамилна гробница и останките от раннохристиянска черква, открити при разкопките край благоевградското село Покровник, ще бъдат преместени от трасето на строящата се автомагистрала „Струма“ , в рамките на сервитута й.

Така те ще бъдат запазени заедно с римската баня, която е извън трасето на магистралата. Това реши специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към министъра на културата. Кети Тренчева с още информация:

След продължилите няколко часа дебати експертният съвет потвърди предложението на комисията, която неотдавна беше на място, за да прецени кои от обектите имат освен историческа и експозиционна стойност. Според експертите това са добре запазените две гробни камери и останките от раннохристиянска  църква, намиращи се в рамките на големия комплекс Вила Рустика, от която не е останало почти нищо. 

След като министърът на културата Боил Банов подпише протокола от заседанието на Съвета, ще бъде изготвен проект за преместването и поставянето на обектите в близост до разкритата римска баня, която е извън трасето на магистралата. Проектът ще бъде поръчан и финансиран от АПИ, каза инж. Дончо Атанасов.

Няма яснота по въпроса чий ангажимент е социализацията на откритата археология и превръщането й в музей на открито. Инж. Дончо Атанасов припомни, че за да бъде спасено неолитното селище край Мурсалево са вложени допълнително няколко милиона, но трета година там нищо не се случва. А разкриването му пренаписва историята на Европа.


Още от