Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на 3 села настояват за спиране на камиони с въглища от мини "Бобов дол"

Снимка: Кирил Фалин

Над 300 жители от селата Мало село, Големо село и Мламолово са изпратили открито писмо до кмета на Бобов дол Елза Величкова, до областния управител на Кюстендил Виктор Янев, до омбудсмана Мая Манолова и до президента Румен Радев с искане за спиране на тежките камиони с въглища от мини "Бобов дол", които минават през селата и предизвикват щети по къщите и дворовете им. Въглищата са за ТЕЦ "Бобов дол" и камионите се движат ежедневно.

Тежките над 20 тона камиони с въглища рушат главната улица в Бобов дол и през селата Мало село, Големо село, Мламолово, недоволстват включилите се в отвореното писмо. Има напукани къщи, паднали мазилки, паднали или повредени покриви от вибрациите. Проблемът ескалирал, след като от пролетта на 2018 година е въведена забрана камионите да преминават през друго населено място – Долистово.

Има алтернативен  път, през който може да се движат товарните автомобили, но той е в лошо състояние и те го избягват.  От няколко месеца алтернативният път се ремонтира и укрепва, общината е осигурила инертни материали, цялостното подобряване на състоянието му обаче е проблем на мини "Бобов дол", каза кметът на общината Елза Величкова. Тя е забранила минаването на камионите на ТЕЦ-а по четвъртокласната пътна мрежа. Участък от около 3 километра на улица Георги Димитров, както и през трите села, е републикански път и забраната не може да бъде наложена. Това може да разпореди областното Пътно управление в Кюстендил.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна