Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Библиотека в планината" ще се проведе за трета година в чест на Алеко

| обновено на 24.08.18 в 10:19
Снимка: БГНЕС

За трета поредна година Столичната библиотека участва с кампанията си "Библиотека в планината" в традиционните национални чествания на Българския туристически съюз по повод организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на организирано туристическо движение в България, съобщиха от библиотеката.

Тази неделя от 10.00 до 14.00 ч. на поляната пред хижа "Алеко" ще може да бъде видяна изложба, в която основен акцент са записките на чужди пътешественици от XVI и XVII век, които описват Витоша.

Най-старият пътепис е от 1550 г. на Катарин Цен. Изложбата представя и пътните бележки на османския пътешественик Евлия Челеби от XVII век, както и тези на Ами Буе от 1836 г. и на Константин Иречек от 1888 г. 

В изложбата са изложени също творбите на Алеко Константинов в детския периодичен печат в периода 1878-1944 г., моменти от създаването на туристическото движение и първия излет до Черни връх през август 1894 г., както и интересни факти от редки издания, съхранявани във фондовете на Столичната библиотека.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна