Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шеста среща Лавров – Чавушоглу в рамките на тази година

| обновено на 24.08.18 в 07:55
Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу при срещата им в Анкара на 14 август 2018
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров ще се срещне в Москва с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Това ще е шестата среща между двамата от началото на годината, като предишната беше преди 10 дни в Анкара. Основна тема в разговорите днес ще бъде решаването на Сирийския конфликт, заяви говорителят на руската дипломация Мария Захарова. Тя уточни, че Лавров и Чавушоглу ще обсъдят и други двустранни въпроси от общ интерес, включително борбата с тероризма, политически, търговски и икономически проекти.

Това е поредна среща на високо ниво между представители на двете страни през последните седмици, в които ескалира политическия конфликт между Анкара и Вашингтон, което доведе до спад на турската лира и опасения за предстояща рецесия. Русия и Турция активно работят за отстраняване на оставащите търговски бариери и за разширяване на гамата от селскостопански продукти. Москва и Анкара се обявяват против американските санкции, като ги оценяват като инструмент за нелоялна конкуренция.

Вчера в Москва беше съветникът на американския президент Доналд Тръмп по външнополитически въпроси Джон Болтън. Той отправи предупреждение към Русия да не се намесва в предстоящите междинни избори за Конгрес в САЩ. 

Днес Болтън е в Украйна, като визитата му съвпада с военния парад по случай 27-годишнината от независимостта на страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна