Биляна Гяурова: Няма яснота по какви критерии се закриват 11 районни прокуратури

Случващото се с прокуратурата може да се прехвърли автоматично и върху съдилищата
Биляна Гяурова
Снимка: БГНЕС

Не e ясно по какви критерии са били набелязани населените места, в които се закрива местната прокуратура. Това каза в предаването "Преди всички" Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи:

   

„Поне за мен не е известно да е било направено някакво изследване или по-сериозен анализ на това какво налага необходимостта точно сега в тези 11 населени места да бъдат закрити тези прокуратури“.

В три от единайсетте населени места, чиято прокуратура ще бъде закрита, местната общественост се вдига на протест. 

"Когато се взема решение да се закрива дадена прокуратура или съд, изобщо да се прекроява т.нар. "съдебна  карта" на страната, трябва да бъдат взети предвид най-различни фактори – икономика, демография, инфраструктура, развитие на електронното правосъдие, култура, ако щете", обясни Биляна Гяурова. Тя припомни предложението на експерти да има специален закон за съдебната карта на страната, защото тя засяга много и най-различни обществени отношения:

"Не може просто така, с една писмо, хората да бъдат поставени пред свършен факт. Има нещо, което се казва справедливост на процеса, и това е извън чисто правната сфера. Справедливост на процеса означава, когато се предлагат непопулярни мерки, а в случая те направо се налагат – означава да се предвиди една информираност на обществеността, да се търси обратна връзка. В случая прокуратурата някак третира представителите на местната власт като подопечни и им изпраща едно писмо, в което им казва: „Sorry, от утре вече няма да имате прокуратура“.

Гяурова определя като "суперпроблемно" приемането на решението за закриването на 11-те прокуратури с единодушие от Висшия съдебен съвет:

"И един такъв сериозен въпрос като прекрояването на съдебната карта може да мине тихомълком. Често пъти съдът и прокуратурата всъщност представляват единствените стълбове на държавността в тези малки градове, където е закрита болница, училище, полицейски участък и т.н."

Биляна Гяурова изрази опасенията си случващото се с прокуратурата "да не се прехвърли по абсолютно автоматичен начин и върху съдилищата".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Свързани новини

Протестиращи чепеларци затвориха пътя Пловдив – Смолян за 2 часа

Жители на община Чепеларе започват серия от протести със затваряне за два часа на главния път Пловдив – Смолян. Причината за недоволството им е решението на Висшия съдебен съвет за закриване на Районната прокуратура в града, което, според тях, е..

обновено на 24.08.18 в 14:26
Още от категорията

Представители на организации, които организират възстановки на битки, ще се срещнат с представители на МВР

Причината е обсъждането на промени в Закона за оръжията и боеприпасите, които могат да направят оръжията за възстановки незаконни. Момчил Тачев от клуб „Братя по оръжие“ обяснява: "Не може без картечница да покажем атаката на българската армия при..

публикувано на 21.11.18 в 03:13

НАСА реши къде ще кацне следващият марсиански роувър

Следващият вседеход на НАСА, който ще изследва планетата Марс и който е наречен "Марс 2020", ще се приземи в пресъхналата делта "Джезеро" на Червената планета, съобщиха от НАСА, цитирани от "Франс прес". Роувърът ще издирва следи от минал живот на..

публикувано на 21.11.18 в 02:16

Япония ще търси водни ресурси на полюс на Луната

Японското космическо ведомство ДЖАКСА планира към 2023-а година изпращането на международна изследователска експедиция на полюс на Луната, за потвърждаване на наличието там на водни ресурси, предаде ТАСС, като се позова на изявление на президента на..

публикувано на 21.11.18 в 02:14

Археолози откриха фреска с Леда и Лебеда в Помпей

Археолози откриха в добре запазена спалня в античен Помпей фреска със сцена от гръцката митология - Леда и Лебедът, който бил преобразеният Зевс,  съобщиха "Асошиейтед прес" и ДПА. Сцената е била доста популярна в Помпей, защото е намирана и в други домове...

публикувано на 21.11.18 в 02:12

Шведската академия създаде нов Нобелов комитет по литература

Шведската академия създаде нов Нобелов комитет по литература съвместно с Нобеловия фонд, предаде "Асошиейтед прес". Новият Нобелов комитет ще се състои от петима членове на академията и петима експерти. Писателят Пер Вестберг ще бъде негов председател...

публикувано на 21.11.18 в 02:11

Най-малко 50 души загинаха при самоубийствен атентат в Кабул

Най-малко 50 души загинаха, а над 70 бяха ранени при самоубийствен атентат в Кабул, предаде Ройтерс, като се позова на правителствени представители. Експлозията е станала в зала за сватбени церемонии, където се били събрали мюсюлмански богослови по..

публикувано на 20.11.18 в 23:23

Теменужка Петкова: Сътрудничеството с Република Корея в енергийния сектор може да е много полезно

При откриването на корейско-български енергиен форум в София, министър Теменужка Петкова е заявила, че се надява Корейската Хидро Атомна Енергийна корпорация да продължи да проявява интерес към проекта АЕЦ „Белене" и да участва в процедурата за избор на..

публикувано на 20.11.18 в 23:17