Биляна Гяурова: Няма яснота по какви критерии се закриват 11 районни прокуратури

Случващото се с прокуратурата може да се прехвърли автоматично и върху съдилищата
Биляна Гяурова
Снимка: БГНЕС

Не e ясно по какви критерии са били набелязани населените места, в които се закрива местната прокуратура. Това каза в предаването "Преди всички" Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи:

   

„Поне за мен не е известно да е било направено някакво изследване или по-сериозен анализ на това какво налага необходимостта точно сега в тези 11 населени места да бъдат закрити тези прокуратури“.

В три от единайсетте населени места, чиято прокуратура ще бъде закрита, местната общественост се вдига на протест. 

"Когато се взема решение да се закрива дадена прокуратура или съд, изобщо да се прекроява т.нар. "съдебна  карта" на страната, трябва да бъдат взети предвид най-различни фактори – икономика, демография, инфраструктура, развитие на електронното правосъдие, култура, ако щете", обясни Биляна Гяурова. Тя припомни предложението на експерти да има специален закон за съдебната карта на страната, защото тя засяга много и най-различни обществени отношения:

"Не може просто така, с една писмо, хората да бъдат поставени пред свършен факт. Има нещо, което се казва справедливост на процеса, и това е извън чисто правната сфера. Справедливост на процеса означава, когато се предлагат непопулярни мерки, а в случая те направо се налагат – означава да се предвиди една информираност на обществеността, да се търси обратна връзка. В случая прокуратурата някак третира представителите на местната власт като подопечни и им изпраща едно писмо, в което им казва: „Sorry, от утре вече няма да имате прокуратура“.

Гяурова определя като "суперпроблемно" приемането на решението за закриването на 11-те прокуратури с единодушие от Висшия съдебен съвет:

"И един такъв сериозен въпрос като прекрояването на съдебната карта може да мине тихомълком. Често пъти съдът и прокуратурата всъщност представляват единствените стълбове на държавността в тези малки градове, където е закрита болница, училище, полицейски участък и т.н."

Биляна Гяурова изрази опасенията си случващото се с прокуратурата "да не се прехвърли по абсолютно автоматичен начин и върху съдилищата".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Свързани новини

Протестиращи чепеларци затвориха пътя Пловдив – Смолян за 2 часа

Жители на община Чепеларе започват серия от протести със затваряне за два часа на главния път Пловдив – Смолян. Причината за недоволството им е решението на Висшия съдебен съвет за закриване на Районната прокуратура в града, което, според тях, е..

обновено на 24.08.18 в 14:26
Още от категорията

Международна конференция за интеграция на мигрантите на пазара на труда в КНСБ

В КНСБ ще се проведе международна конференция за интеграция на мигрантите на пазара на труда.  Дискусията е организирана от Европейската конфедерация на профсъюзите и КНСБ.  Форумът ще бъде открит от президента на КНСБ Пламен Димитров,..

публикувано на 26.09.18 в 08:13

Африканската чума по свинете може да блокира лова за няколко години

Разпространението на африканската чума по свинете стане факт у нас ще блокира лова за период от пет до седем години. За това предупреди в предаването "Преди всички" председателят на Ловно-рибарския съюз Асен Пиперков. На 29 септември ще бъде открит..

публикувано на 26.09.18 в 07:58

Преглед на печата

Вестник 24 часа пише за предложението на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за налагане от държавата на таван на печалбата за хляб и още 9 основни храни. Целта е поскъпването на газа да не се отрази на социалната кошница с основни..

публикувано на 26.09.18 в 07:35

Подновени са дейностите по гасене на пожара над благоевградското село Дренково

В 6 часа тази сутрин бяха подновени  дейностите по гасенето на пожара над благоевградското село Дренково. През нощта площта му се е разраснала и към момента е засегната около 200 декара иглолистна гора. Над сто горски служители с пет високопроходими..

публикувано на 26.09.18 в 07:18

Обсъждат поскъпването на парното и топлата вода

Поскъпването на парното и топлата вода, което се предвижда от октомври да е с 8 процента средно за страната, ще бъде обсъждано в енергийния регулатор. Увеличението се налага заради скока на природния газ с близо 14 на сто. Според разчетите на..

публикувано на 26.09.18 в 04:13

Министър Кирил Ананиев ще представи вариантите на нови здравноосигурителни модели

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще представи днес варианти на нови здравноосигурителни модели. Това се очаква да стане по време на национална кръгла маса, която ще се проведе в Националния дворец на културата. Сред предложенията за нов..

публикувано на 26.09.18 в 03:47
Сградата на Европейска комисия в Брюксел

Българи излизат в Брюксел на протест пред Европейската комисия

Българи, живеещи в страната и в чужбина ще се съберат днес следобед на протест пред Европейската комисия в Брюксел. Протестът е предвиден за 15 ч. българско време, като досега участие са потвърдили малко над 160 души. „По-голямата част..

публикувано на 26.09.18 в 03:09