Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скот Морисън ще бъде новият министър-председател на Австралия

Скот Морисън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийският министър на държавното съкровище Скот Морисън ще бъде новият министър-председател, след като спечели надпреварата за лидерството на Австралийската либерална партия, предадоха световните информационни агенции.

Преди това премиерът Малкълм Търнбул свика партийно заседание, след като му беше връчена петиция, подкрепена от 43-ма депутати, за надпревара за лидерския пост. Той каза, че няма да участва в борбата за лидерството.

В надпреварата се включиха трима съперници: Морисън, вътрешният министър Питър Дътън и външната министърка Джули Бишъп, която отпадна на първия тур във вътрешнопартийния вот .

За Морисън, който е съюзник на Търнбул,  гласуваха 45 души, а за Дътън – който именно оглави вътрешнопартийния бунт срещу сегашния премиер - 40.

Въпреки че е една от най-икономически стабилните и проспериращи страни, отчитаща непрекъснат икономически растеж в последните 27 години, Австралия непрекъснато преживява смяна на премиерите, отбелязва ДПА.

След вътрешнопартийния вот Търнбул каза, че ще напусне парламента, предаде Асошиейтед прес. Това означава, че може да има частични избори за неговото овакантено място и тогава управляващите могат да изгубят мнозинството си в парламента, което е само от един депутат. Всичко това може да накара новият премиер Скот Морисън са свика предсрочни избори в скоро време.

Кризата в редиците на либералите излезе наяве в началото на седмицата. В понеделник Търнбул бе принуден поради липса на подкрепа в своя лагер да се откаже от плана си да впише в закон целта на Австралия за намаляване на емисиите на парникови газове.

Последва и каскада от оставки на министри. Но Търнбул  не прие всичките.

На пресконференция след вътрешнопартийния вот Търнбул нарече поведението на съпартийците си, повели бунта срещу него „лудост“ и каза, че няма друга дума с която може да го дефинира.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени