Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 районни прокуратури в страната от 1 януари догодина стават териториални отделения

Снимка: БГНЕС

11 районни прокуратури в страната от 1 януари догодина стават териториални отделения. Решението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет беше взето в средата на юли, без нито един глас против.

Срочно и ефективно изпълнение на работата на прокуратурите чрез равномерно и справедливо разпределение на натовареността и правилно използване на ресурсите - човешки, материални и финансови -  така беше мотивирано с години коментираното, но по различни причини отлагано, прекрояване на съдебната карта. Пилотният му вариант получи, освен подкрепата на прокурорската колегия, и тази на Пленума на Висшия съдебен съвет.  Но - още през юли стана ясно, че възражения срещу закриването на местните прокуратури има. Недоволство изразиха от общините Ардино, Чепеларе и Мадан. Наложи се изпращането на успокоителни писма, подписани от главния прокурор, че трансформацията няма да наруши достъпа на гражданите и институциите до прокуратурата, но ще направи работата ѝ по-качествена и срочна. Защо въпреки това се стигна до протести - обяснението на Биляна Гяурова от Българския институт по правни инициативи:

"Когато се предлагат непопулярни мерки, а в случая те направо се налагат, означава да се предвиди една информираност на обществеността, да се търси обратна връзка. В случая някак си прокуратурата третира представителите на местната власт като подопечни и им изпраща едно писмо, в което им казва: "Ами от утре вече няма да имате прокуратура".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна