Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Нова Загора недоволстват заради неприятна миризма от инсталация за биогаз

Нова Загора
Снимка: Фейсбук

Част от жителите на Нова Загора, вторият по големина град в Сливенска област, ще подновят протестните си действия. Притесненията им са заради инсталация за биогаз в завод в началото на града. Според тях инсталацията замърсява въздуха, а от завода твърдят, че проблем няма.

"Има моменти, в които човек трябва да си затвори прозореца, защото мирише много неприятно" – това разказват жителите на Нова Загора.

За неприятната миризма и затворените прозорци всички подозират инсталация за биогаз в завода на входа на града. Заради проблема, по примера на други общини се организират в комитет и започват да се борят.

Кремена Петрова изрежда една по една институциите, до които са стигали въпросите, но казва, че решение до момента няма, дори заключва, че се въртят в омагьосан кръг. Последно ни цитира становище от Министерството на здравеопазването от преди два месеца:

"Пише, че има връзка между ниски или умерено ниски нива на сероводород или комплекс от сяросъдържащи замърсители. Също така се показва, че има връзка между миризмите и повишената чистота на симптоматиката от страна на нервната система, сетивните органи и наличието на емисии с неприятен мирис".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Снежана Иванова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени