Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еквадор няма да изисква паспорт от венецуелските мигранти и организира "хуманитарен коридор" до Перу за тях

Еквадорски съд отмени временно изискването на правителството хилядите венецуелци, искащи да влязат в страната, да имат паспорт. Това предаде Франс прес, като се позова на съобщение в Туитър на националния омбудсман. По информация на еквадорски медии съдебното решение е взето по жалба на правозащитници, според които новите миграционни изисквания нарушават правото на свободно движение.

 Съдът е постановил, че през следващите 45 дни властите трябва да разработят подробен план за контрол над миграционния поток и тогава ще бъде произнесено окончателното съдебно решение.

На 16 август правителството на Еквадор обяви, че занапред ще пуска венецуелци в страната, само ако предявят паспорт, макар че преди това за преминаване на границата беше достатъчно гражданите на Венецуела да покажат само национален документ за самоличност.

По-рано вчера Еквадор заяви, че отваря хуманитарен коридор, за да улесни транзита на автобуси, превозващи стотици венецуелци, опитващи се да стигнат до Перу, преди да влязат в сила по-строгите правила за влизане в тази страна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени