Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф.Маджид Самии: ИНИ предлага съвсем нова система за лечение на ракови заболявания

Проф.Маджид Самии
Снимка: wikipedia.com


Международен институт по невронауки ИНИ е организация, която не е е съществувала в тази форма преди, каза проф. Самии в интервю на Станислава Пирчева  за предаването “Нощен Хоризонт“.

Познатата система съществува като структурни отделения, разпределени по специалности с граница между тях, в която има йерархия между ръководител и по-млади асистенти.

Пациентът се преглежда от млади и недотам опитни специалисти. Информацията се събира от тях. На базата на събраната, често пъти непълноценна информация, се определя съдбата на пациента.

Принципът на ИНИ е различен, информация за болния се събира много бързо и се предава на по-опитен колега, който обобщава данните. Решение за лечение и терапия се взима от най-опитните колеги.

Болният не се разкарва по отделения, а специалистите идват при него.

Към системата има голяма опозиция от местни политици и функционери в отделни страни, които се “страхуват да не загубят своите позиции“, разказва Самии.

Но по света вече има голям интерес към нея има много работещи проекти. Такива програми има в Китай, в Техеран, в Истанбул, където е създаден мозъчен център на името на проф. Самии, както и в Католическия университет в Корея. 

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени