Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на книгите, заети за четене в Столичната библиотека от началото на годината досега, е 290 000

Снимка: БГНЕС

От началото на годината досега броят на книгите, заети за четене в Столичната библиотека, е 290 хиляди. Кампанията "Зелена библиотека“ е сред инициативите за привличане на нови читатели, които през тази година са се увеличили с 8 хиляди, съобщават от библиотеката.

Днес лятната читалня беше разположена в столичния парк "Заимов", където гражданите се срещнаха с известни поети и си тръгнаха с подарена книга.

И този уикенд столичани имаха възможност да си вземат любима книга от лятната читалня и да я прочетат на открито сред природата. Желаещите получиха и безплатна читателска карта, а за малките посетители бяха организирани различни забавления.

"Обичам да чета романи. По този начин разпускаш и научаваш нещо ново. Хубаво е да четеш, защото така се пренасяме в света на книгата" - казаха читатели.

Чрез инициативата "Зелена библиотека“ в столичните паркове се създават културно-образователни и информационни пространства, посочи Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека:

"Много родители идват с децата си тук. Тези книги са подарени от софиянци на Столична библиотека за тях. Могат да дойдат, да вземат книгата и на някои от нашите следващи библиотеки или събития те могат да донесат своя любима книга, която да споделят с други столичани.

През летните месеци гражданите проявяват интерес към бестселърите, поезията, мемоарната и историческата литература, допълва Цинзова.

В неделя лятната читалня ще очаква своите посетители на хижа "Алеко", където ще бъде представена уникална изложба от фотоси и текстове на чужди пътешественици, посветени на Витоша. Къщичките за книги в планината ще бъдат заредени с нова литература, а посетителите могат да очакват вълнуваща среща с поети и безплатна читателска карта. До края на септември ще бъдат организирани зелени библиотеки в "Люлин" и "Студентски град".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени