Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фетел бе най-бърз за Гран при на Белгия

Фетел бе най-бърз за Гран при на Белгия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германецът Себастиан Фетел („Ферари“) спечели състезанието за Голямата награда на Белгия във „Формула 1“. Той бе най-бърз с време 1:23.34.476 час и донесе първа победа на „Ферари“ на пистата „Спа“ от 2009 година. Фетел записа и 52-и успех в кариерата си, с което се изкачи на третото място във вечната ранглиста, изпреварвайки френската легенда Ален Прост.

Втори днес завърши миналогодишният победител и действащ световен шампион Люис Хамилтън (Великобритания) с „Мерцедес“ на 11.061 секунди, а трети се нареди Макс Верстапен (Холандия) с „Ред Бул“ на 31.372 секунди.

Германецът стартира от втора позиция, но атакува още в първата обиколка и успя да изпревари лидера от квалификациите Хамилтън, като до края контролираше състезанието, за да запише трета победа на „Спа“ след 2011 и 2013 година.

Съотборникът на германеца във „Ферари“ - Кими Райконен (Финландия), отпадна в деветата обиколка, след като спука гума и напусна трасето. Друг финландец Валтери Ботас във втория болид на „Мерцедес“ пък започна от предпоследния ред на стартовата редица заради наказание за смяна на двигателя, но все пак си проби път до четвъртото място в крайното подреждане.

Халимтън остана на върха в генералното класиране с 231 точки, следван от Фетел с 214 точки, Райконен със 146 точки и Ботас със 144 точки. При конструкторите води „Мерцедес“ с 375 точки, с 15 повече от „Ферари“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени