Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папата отказва коментар на твърдения, че лично пренебрегвал обвинения в секс посегателства

Папа Франциск говори с журналисти на борда на самолета при връщането си от Дъблин в Рим.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск отказа да коментира твърдения, че лично игнорирал обвинения за секс посегателства срещу US кардинал след визитата си в Ирландия, доминирана от църковни скандали, предаде АФП.

Архиепископ Карло Мария Вигано – бивш нунций на Ватикана в САЩ, заяви, че казал на Франциск за твърденията срещу кардинал Теодор Маккарик през 2013 г. Но вместо да бъде наказан, той бил принуден да подаде оставка миналия месец.

Архиепископът твърди още, че Франциск премахнал санкциите, които били наложени на кардинала от предшественика му папа Бенедикт XVI.

Вигано призова папата да подаде оставка в писмо, публикувано в събота в католически вестник в САЩ.

В него той посочва, че папата знае поне от 23 юни 2013 г., че Маккарик е „сериен хищник“, че е „покварен“, но той го „прикривал до горчивия край“.

Франциск обаче отказа да коментира набиращия сила скандал.

„И дума няма да обела за това. Мисля, че изявлението (писмото) говори само за себе си“, каза Франциск в самолета на връщане от Дъблин в Рим.

Времето на публикуването на писмото - докато папата говореше за сексуалните посегателства от свещеници по време на визитата си в Ирландия, повдига въпроси дали той не е подложен на координирана атака от традиционалистите в католическата йерархия, посочва Би Би Си.

„Имате достатъчно журналистически капацитет, за да си направите сами изводи“, каза Франциск в самолета. „Когато мине известно време и си направите изводите, може би ще говоря“, добави той.

Папата „помоли за прошка Господ“ за миналите скандали със свещеници за секс злоупотреби при визитата си в Ирландия, къде имиджът на католическата църква лошо пострада. Той каза, че иска „твърди и решителни“ мерки, за да се установи истината и на възтържествува справедливостта.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна