Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ: Няма смъртни случаи сред настанените в болници пострадали от автобусната катастрофа край Своге

| обновено на 27.08.18 в 16:47
УМБАЛСМ “Пирогов”
Снимка: БГНЕС


От Министерството на здравеопазването съобщиха, че няма смъртни случаи сред настанените в болници пострадали от тежката автобусна катастрофа край Своге. 15-те тежко пострадали остават за лечение в софийски болници, като животът на трима от най-тежко пострадалите при катастрофата вече е вън от опасност. 
По-рано днес все още имаше опасност за живота на трима от пострадалите, които са настанени в "Пирогов". Директорът на болницата Асен Балтов обясни състоянието им:

"Трима души са на командна апаратна вентилация, с тежки гръдни травми. Следят им се жизнените показатели, наблюдава се разгъването на белите им дробове. Там е рано да се дава каквато и да е прогноза. На другите три пациентки предстои подготовка за тяхното оперативно лечение - на жената, която е с лицево-челюстна травма, и на пациентката, която е със счупване на бедрената кост".

Говорителят на „Спешна медицинска помощ“ в София Катя Сунгарска коментира за предаването „12+4“ по „Хоризонт“ информациите, че загиналите са били 18, оповестени по-рано през деня:

„13 бяха на място. Двама починаха по път  и един почина при хоспитализацията в „Пирогов“. Най-вероятно има някакво разминаване в предаването на информацията институционално, но аз не мога да го коментирам“.

В нощта на катастрофата, освен пострадалите, екипите на „Спешна помощ“ са извозили и починалите, а на следващия ден са били дежурни, обясни Сунгарска

„Имаше засичане на две смени, както се случи и по болници. Първата пое катастрофата, а след това от нощната смяна бяхме викани, за да бъдат извозени и загиналите. На този етап, като организация на дейност, това е наш ангажимент, така че нощната смяна и нощните екипи извозиха всички, загинали в тази катастрофа“.

Пациентите в София не са били оставени без дежурни екипи, допълни тя и определи като „глътка въздух“ това, че в момента в столицата има по-малко хора заради отпуските.  Линейките са пътували към мястото на инцидента с над 100 км/ч. през проливния дъжд, допълни тя и изрази надежда скоро в България да има и въздушна спешна помощ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!