Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставането на Асад на власт ще е грешка, предупреди френският президент

Еманюел Макрон говори пред годишната среща на френските посланици в Елисейския дворец.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че „нормализация“ в Сирия, която остава нейния лидер Башар Асад на власт ще е „грозна грешка“, като коментарът му очевидно е насочен към руския му колега Владимир Путин, предаде АФП.

„Виждаме някои, които искат нормализация, когато приключи войната срещу Даеш („Ислямска държава“): (при която) Башар Асад остава на власт, бежанците се връщат, а Европа и други помагат с възстановяване“, каза Макрон. Но добави: „Такъв сценарий ще бъде грозна грешка“.

След като дойде на власт през май миналата година, Макрон превърна в основен приоритет разбиването на „Ислямска държава“, вместо махането на Асад, като предупреди, че Сирия ще се превърне в „провалена държава“, ако лидерът ѝ бъде махнат насила. Но е казвал още, че Асад е „враг на сирийския народ“, който в крайна сметка ще бъде изправен пред съд.

Новите му коментари на годишната среща на френските посланици в Париж изглеждат като укор към Путин, който силно подкрепя Асад.

На 18 август руският президент призова Европа да окаже финансов принос за възстановяването на Сирия, който да позволи на милиони бежанци да се върнат по домовете си.

Същевременно Макрон предупреди в речта си, че Асад е на път да създаде след 7 години брутална война нова хуманитарна криза в провинция Идлиб, която режимът в Дамаск е категоричен, че ще отвоюва от бунтовниците.

„Ситуацията е тревожна, тъй като режимът заплашва да създаде нова хуманитарна криза в провинция Идлиб и досега не показва желание да преговаря и за най-незначителен политически преход“, каза Макрон.

„Това означава засилване на натиска над режима и съюзниците му, като се надявам Русия и Турция да го имат предвид в своите роби и ангажиментите, които поемат“, добави той. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна