Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп одобри търговски договор с Мексико

Енрике Пеня Нието
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че администрацията му е постигнала "много добро търговско споразумение" с Мексико, което трябва да замени вредното, според него Северноамериканско споразумение за свободна търговия.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че възнамерява да прекрати Северноамериканското споразумение за свободна търговия и да го нарече по нов начин – „Търговско споразумение между Съединените щати и Мексико“ - име, което изключва третия партньор на НАФТА, Канада.

Тръмп направи уточнението след като беше обявено, че САЩ и Мексико са постигнали споразумение, което би могло да доведе до преразглеждане на 24-годишния пакт за търговия. Според американския президент стария пакт е „бедствие“, което служи за ликвидиране на работни места. Подробностите по споразумението между САЩ и Мексико се очаква да бъдат разкрити в следващите часове.

Президентът заяви, че му предстои да разговаря и с канадския премиер Джъстин Трюдо. Тръмп заяви: „Ако искат да договарят справедливо, ние също ще го направим“. Той заплаши, че ще обложи вноса на канадски автомобили, за да увеличи натиска върху правителството на страната.

Тръмп допуска и двата варианта за договаряне с Канада - както да се подпише отделна сделка, така и да бъде включена в новия пакт.

Мексиканският президент Енрике Нието заяви, че се надява Канада в крайна сметка да бъде включена в сделката. А говорител на канадския външен министър, коментира, че страната му е била в постоянен контакт с преговарящите. По думите му „правителството ще подпише само една нова сделка, която е добра за Канада и е полезна за средната класа“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени