Eмисия новини
от 03.00 часа

Иван Брегов: Държавата се оказва неспособна да изпълнява основните си функции

Иван Брегов
Снимка: www.ngobg.info

Държавата се оказва неспособна да изпълнява основните си функции – да даде публичност на Търговския регистър, да даде сигурност на търговците, икономически активните хора в България, че средата за бизнес тук е добра и сигурна. Това подчерта в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Иван Брегов от Института за пазарна икономика (ИПИ):

"Регистърът не успя да даде необходимите услуги и на други държавни институции, с които е свързан, например някои актове на съда директно се вписват в регистъра. Остават без отговор и не по-малко важните политически въпроси – кой е виновен, кой не си е свършил работата, какви са причините този проблем да възникне и добри мерки ли имаме за сигурност, за да не се повтори това. След това идват икономическите въпроси за вредите от двайсетте проспани дни за икономиката. Кой ще понесе тези вреди? Кой ще плати за пропуснатите ползи на бизнеса? Има ли вече капацитет държавата да изпълнява основни свои функции и има ли защо гражданите да й вярват?

Брегов допълни още, че в България институциите се сриват по необратим начин:

"При нас има огромна липса на публичност на работата на институциите. Не става ясно как се подбират кадри на висши постове в държавата, на какъв принцип, освен на политическото съглашение".

Цялото интервю с Иван Брегов можете да чуете от звуковия файл.

Още от

Любовта, без която не можем

публикувано на 14.10.19 в 16:16