Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Африканската чума от Румъния може да унищожи породата на източнобалканската свиня у нас

133-километровото съоръжение за превенция срещу Африканската чума по свинете вече е изградено.
Снимка: БГНЕС

Африканската чума по свинете, която върлува в Румъния, може да унищожи изцяло древната българската порода източнобалканска свиня. За това предупреждават от Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня. В интервю за предаването „Преди всички“ председателят на асоциацията Радостина Донева обясни:

„Източнобалканска свиня е единствената запазена в България аборигенна порода свине. Тя се отглежда по специфичен начин – целогодишно на открито, на горска паша, като за отглеждането ѝ е регламентиран определен ареал – това са 14 общини в областите Шумен, Варна и Бургас. Към момента популацията е много малка. Тя е 3568 животни, като се включват и кръстоските на източнобалканска свиня. Чистопородните източнобалканска свиня са малко над 1050 броя. Тази порода е много ценна като генетичен ресурс, затова, че е доста устойчива откъм заболявания, приспособена е към нашите географски ширини. В месото им липсват всякакви изкуствено добавени медикаменти“.

Донева определи като пречка това, че пасищата на източнобалканска свине не са отделени от ловните терени: „В самите животновъдни обекти на нашите животновъди, които са пасища, на тях могат да преминават свободно ловци по време на ловния сезон, съответно и друг вид дивеч – дивата свиня. Нашата асоциация отдавна апелира за това да има рязко териториално разграничение на ловните терени и пасищата за отглеждане на източнобалканска свиня“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени