Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клубът за еклектичен феминизъм (КЕФ) представя филм за формите на господство

Клубът за еклектичен феминизъм (КЕФ) представя тази вечер епизода „Срещу господството“ от поредицата Trouble и ще дискутира тези въпроси, както и практическото ангажиране на Клуба с битките на жените.

В епизода ще може да се видят известни имена на феминизма като Силвиа Федеричи и неизвестни труженички от третия свят, бели анархистки от богатите страни и мигрантки от всички страни, жени с хиджаб и момичетата от женския отряд на Рожава.

В интервю за предаването „Преди всички“ гл. ас. Валентина Георгиева от катедра „Културология“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ обясни:

„Разговорът за феминизма е актуален както в България, така и на Запад. На Запад през 90-те години на 20 век феминизмът започваше да се взима за даденост, сякаш това е битка, която вече е спечелила, жените всичко са получили и всичко е наред. Едва тази година в България видяхме един възход на една много силна консервативна реакция срещу правата на жените и като че ли не си даваме сметка какво можем да загубим, ако продължаваме нищо да не правим. Затова, преди една година, стартирахме във фабрика „Автономия“ Клуб за еклектичен феминизъм (КЕФ). Идеята е да създадем една общност, да направим място за среща за жени, които усещат, че нещо не е наред и искат да направят нещо по въпроса, искат да се борят срещу патриархата по един забавен начин. Това, което днес ще се случи е поредната среща на тази група от жени. Мъжете също са поканени“.

По въпроса за Истанбулската конвенция, Георгиева коментира: „След решението на Конституционния съд този разговор става безпредметен. Решенията на КС не се оспорват. Няма какво повече да се направи. Аз бях много активна в битките за ратифициране на конвенцията, но към днешна дата, след това решение, няма какво повече да направим. Тази конвенция няма да бъде ратифицирана. Една конвенция обаче не е край на цялото женско движение, т.е. ние можем още много да направим, за да постигнем резултатът, който с неприемането на този документ не се случи. Лесният път беше да се приеме един такъв документ, а сега ще трябва да тръгнем по трудния път. Затова ние разчитаме на една друга тактика – формиране на женски групи, в които да има взаимопомощ.“

Феминизмът не би следвало да се разглежда като инструмент за репресии, уточни тя: „Ние не бихме се присъединили към феминизъм, който се изправя срещу мъжете. Това не е борба на жените срещу мъжете.“

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна