Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраняват продажбата на енергийни напитки на деца в Англия

Енергийни напитки в супермаркет в САЩ
Снимка: Ройтерс

Продажбата на безалкохолни напитки с високо съдържание на кофеин може да бъде забранена в Англия, обяви днес британското правителство, цитирайки опасания за здравето на подрастващите.

Т.нар. енергийни напитки съдържат високи нива на кофеин и захар, като ги свързват със затлъстяването и редица други здравни проблеми.

„Тъй като хиляди млади хора редовно консумират енергийни напитки, често пъти, защото се продават по-евтино от безалкохолните питиета, ще проведем консултации за забрана на продажбата на енергийни напитки на деца“, посочва премиерът Тереза Мей в изявление.

Подрастващите във Великобритания, които пият енергийни напитки са около 50% повече от връстниците им в Европа, се отбелязва в изявлението.

Консултациите целят събиране на мнения по темата, включително до каква възраст да се прилага забраната. При евентуалното ѝ приемане тя ще е в сила само за Англия, тъй като Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат право на собствена политика в тази област.

Предвижда се забраната да важи за напитки, съдържащи 150 милиграма кофеин или повече на литър.

Някои търговци на дребно вече забраниха продажбите на енергийни напитки на лица под 16 години. А от април тази година във Великобритания е в сила отделен данък върху безалкохолните напитки с високо съдържание на захар.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени