Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлага се пътят до античния град “Хераклея Синтика“ да стане собственост на държавата

Античният град Хераклея Синтика

Пътят до античния град “Хераклея Синтика“ да стане държавна собственост. Такова предложение е внесъл до Общинския съвет кметът на Петрич Димитър Бръчков.

Предложението е мотивирано с все по-нарастващия интерес и туристопоток към археологическия обект, на който проучванията продължават няколко години.

И двете пътни връзки до “Хераклея Синтика“, от село Рупите и от комплекс "Ванга", са в лошо състояние. Автобусите не могат да минават по тях и туристите вървят повече от километър пеша, разказва местен жител:

"Има поток и оттам, откъм църквата, и тук, откъм селото. Ужасен път, който много лесно може да се направи. Тук няма кой знае каква инженерна структура да се работи - мостове, виадукти. Друго няма. Не е повече от 3 километра този участък, но засега само на думи, но се надяваме да започне".

Заради необходимостта от разширяване на пътното платно и до комплекс "Ванга", преди време държавата прехвърли безвъзмездно на Община Петрич два терена на "Хидромелиорации" заедно със сградите с отпаднала необходимост.

Ако пътят с обща дължина около 3 километра стане публична държавна собственост, проектът за реконструкция ще включи и отсечката до Античния град на македонските царе, която е с дължина около километър. От общината се надяват дейностите да започнат възможно най-скоро и да приключат до края на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени