Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевград ще бъде отбелязана 94-годишнината от смъртта на Тодор Александров

В Благоевград ще бъде отбелязана 94-ата годишнина от смъртта на Тодор Александров, член на Централния комитет на ВМОРО и лидер на организацията. С ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на революционера благоевградската общественост и местната организация на ВМРО ще се поклонят пред легендарния водач на организацията. 

С името на Тодор Александров са свързани най-героичните страници от борбите за освобождение на Македония и Одринско от османско иго и връщането им ѝ към майка България. Големият патриот е убит на 31 август 1924 година в Пирин планина над село Сугарево, където и до днес се намира гробът му

На 2 септември, неделя, ВМРО организира поход-поклонение до лобното място на Тодор Александров, където ще бъде отслужена и заупокойна молитва. На събитието ще присъстват лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-председателят на организацията - евродепутатът Ангел Джамбазки, народни представители и гости от Република Македония. 50 нови членове на ВМРО ще положат клетва за вярност към организацията и нейните идеали.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна