Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия скептична за размяната на територии между Сърбия и Косово

Външните министърки на България Екатерина Захариева, на Австрия Карин Кнайсъл и на ЕС Федерика Могерини на „семейната“ снимка от срещата на дипломати №1 на ЕС с балканските им колеги във Виена.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия предупреди днес, че преначертаване на границата между Сърбия и Косово ще засили етническото напрежение, но дипломат №1 на ЕС заяви, че съюзът ще приеме всяко решение, спазващо международните закони, предаде Ройтерс.

По-рано този месец висши представители на Белград и Прищина лансираха идея за размяна на територии.

Политици и анализатори в Белград посочиха, че споразумение, което ще позволи на Сърбия контрол на Северно Косово, където мнозинството от жителите са сърби, в замяна на Прешевската долина в Южна Сърбия, населена предимно от албанци, може да бъде приемливо за двете страни. Така можело да се преодолеят годините напрежение и да позволи по-бърза евроинтеграция на двете страни.

Пристигайки на срещата на външните министри на ЕС с техни балкански колеги във Виена, германският дипломат №1 Хайко Маас заяви, че дискусиите за размяна на територии водят в грешна посока.

„Смятаме, че те могат да отворят много стари рани в населението и сме много скептични“, каза Маас пред репортери. Други негови колеги повториха позицията му, като външният министър на Люксембюрг Жан Аселборн каза, че се опасва от „много негативни последствия“, а на Финландия - Тимо Сойни - че е рисковано.

Австрийският външен министър Карин Кнайсъл пък направи сравнение с края на колониализма в Африка, когато страните разбрали, че дискусиите за границите може да отворят „кутията на Пандора“.

Великобритания също предупреди, че размяната на територии може да има дестабилизиращ ефект, но външният министър на Сърбия Ивица Дачич каза само, че Белград се стреми да намери мирно решение с Прищина, без да влиза в детайли.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, която посредничи за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, заяви на пресконференция след срещата, че би подкрепила размяна на територии, ако бъдат избегнати опити за създаване на етнически хомогенни държави.

„Ако взаимно договарят решение, ще получат нашата подкрепа, ако то съответства на международните закони“, каза тя.

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви пред Ройтерс в средата на август, че ще представи своя план на сръбския си колега Александър Вучич на срещата им в Брюксел през септември в рамките на диалога под егидата на ЕС.

Нормализирането на отношенията е ключово условие за Сърбия и Косово за напредъка им към тяхната цел - членство в ЕС. Те се зарекоха през 2013 г. да решат всички висящи въпроси, но оттогава е постигнат малък прогрес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!