Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Своге отново на протест, Божурище се събира в подкрепа на обвинения за катастрофата шофьор

| обновено на 01.09.18 в 19:12
Снимка: БГНЕС

Жители на Божурище се събраха на протест в защита на своя съгражданин - шофьора Григор Григоров, обвинен за трагедията край Своге. Те настояват за справедлив процес за Григоров и за обективно и прозрачно разследване на причините за катастрофата. 

Идеята за този, както го наричат събралите се "акт на гражданска съпричастност" към шофьора на катастрофиралия автобус Григор Григоров, се заражда спонтанно преди няколко дни в социалните мрежи. 

Съгражданите на Григоров са убедени в професионализма му и смятат, че той също е жертва на войната по пътищата. Протестиращите настояват за обстойно разследване на причините за настъпването на инцидента, и най-вече, проектирането и изграждането на пътния участък, и текущото състояние на пътната настилка. Присъстващите на протеста не вярват, че трите министерски оставки ще гарантират справедливо разследване и ще предотвратят подобни трагедии по пътя. 

Хората носят плакати, на които абревиатурата АПИ е разчетена като "Айде, пак се измихме". По този начин съгражданите на шофьора обясняват, че той ще е изкупителна жертва, с която властите ще си измият ръцете. 

След около 10 минути се очаква протестиращите да затворят за кратко входа на София по пътя от Калотина през светофара до отбивката за Божурище. Вероятно, това няма да бъде последния протест на хората от Божурище, казаха организаторите. 

“Той е също една от жертвите на инцидента. Искането е за справедлив процес, да се потърсят истинските виновници, да се отчетат всички фактори, които са повлияли за катастрофата. Бихме искали истински резултати от състава на асфалта, от качеството на пътната настилка, отговарят ли те на българския държавен стандарт, и ако не отговаря, хората, които са отговорни за това нещо да понесат последствията си“, каза една от присъстващите на демонстрацията. 
“Ще продължава същото, както си е било. Не може да се сложи четири пъти по-евтин материал. Сега ще се види как е отчетено това нещо“. 
“Дали е отчетено по едни, или по другите цени. Какво казват обикновените хора - ще го изкарат него виновен, защо ония с големите пари ли“. 
“Айде, пак се измихме - за нас това е истинското значение на АПИ. Защото те, освен да си измиват ръцете, друго явно не знаят, никога не са виновни и нищо не вършат в същото време“, коментираха демонстрантите. 

На пореден протест излизат жителите на Своге.

Те ще настояват за решение на проблема с безопасността на пътищата в района като за кратко ще спрат движението на пътя за София, преминавайки по една от пешеходните пътеки в града.

Хората заявиха категорично, че протести ще има всеки ден, докато не се изпълнят исканията им. Що се отнася до оставките заради случая „Своге“, те заявиха:

„Не искаме оставката на никого. Просто, който за каквото си е избран, да си върши отговорно работата, за да може да се живее спокойно, да може утре като тръгне детето ми за София да отиде на работа, аз да съм спокойна“, каза една от протестиращите.

„Не се реагира адекватно. Само след една седмица това с преминаването по пешеходните пътеки ще стане денонощно. На групи по 20 души ще се сменяме на два часа и ще се справим“, коментира мъж, който е участник в протеста на жителите на Своге.

На протест в защита на обвинения за катастрофата край Своге шофьор Григор Григоров излизат съгражданите му от Божурище, които ще настояват за справедлив процес и обективно разследване на инцидента. За "Хоризонт" Блага Карагьозова от организаторите на протеста каза:

"Най-накрая да има някой реално виновен, наказан. Много хора казват, че пътят там наистина не е качествен. Така е на много места в България, не само там… Винаги си измиват ръцете истинските виновници. Да се надяваме този път да не е така".

От няколко дни в Божурище се събира подписка в подкрепа на шофьора - каза още Блага Карагьозова.

Паралелно над 1000 подписа са събрани в онлайн петицията с искания за справедливо разследване на трагедията край Своге.

 Продължават и протестите на жители на Своге с искане за решение на проблема с безопасността на пътищата в района. Те планират временно спиране на движението на пътя за София като пресичат по пешеходните пътеки.

 Един от протестиращите - Петьо Кръстанов, каза пред наш репортер:

“Ние не искаме оставки, искаме наказани, разрешаване на проблемите, генерално, така че след това колкото се може по-малко да са тези неща, които се получиха преди няколко дни на този завой. Искаме човешкият живот да се зачита и да няма спящи институции. Половината от гражданите на град Своге , ние сме доста голяма община, пътуват по този път всяка сутрин, и всяка вечер. някои от тях пътуват със страх“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна