Шефът на НЕК: Потенциалните инвеститори за АЕЦ "Белене" се притесняват от политическия риск

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев заяви в интервю за „Хоризонт“, че потенциалните инвеститори за АЕЦ „Белене“ се притесняват повече от политическия риск, отколкото от липсата на държавни гаранции за проекта.

„Те се опасяват, че ако се включат в изграждането като инвеститор или като акционер, след време някой друг може да ги спре и да бъдат направени едни разходи… Но като говорим за държавни гаранции, ние говорим за държавни гаранции относно цената на електрическата енергия. По други начини могат да бъдат подпомагане тези инвеститори, а после във всички случаи държавата ще има регулираща и стопираща квота“, каза той.

Петър Илиев потвърди, че към АЕЦ „Белене“ има интерес и от корейски инвеститор, освен официално заявявания досега от руски и китайски компании.

„Преговорите са на доста начално ниво. Идваха и Корейската държавна асоциация, която отговаря за Източна Европа. Китайците идваха – те са няколко корпорации. Когато бъде обявена процедурата, тогава вече сигурно ще дойдат повече“, посочи той.

Към момента разходите на НЕК по проекта за АЕЦ „Белене“, които са около милион на година, не са признати в цената на електрическата енергия и грижата за проекта става за сметка на част от печалбата на НЕК, коментира още той и изрази надежда строителството скоро ще започне.

Отчетените преди месец от НЕК загуби, които накараха компанията да признае, че тя едва ли ще се справи финансово без подкрепата на собственика си - Българския енергиен холдинг, той обясни така:

„Много от привилегированите производители - ВЕИ, топлофикации, американски централи, даваха енергията на НЕК, а цената, която е определена от КЕВР, не може цялата да бъде компенсирана. Затова се получиха тези загуби. От първи юли влезе новият закон за енергетиката и за месец юли НЕК е с много добри финансови резултати - над 20 милиона е печалбата. Надяваме се до края на годината вече да сме доста в по-добро финансово състояние“.

Проблемът при американските централи е двукомпонентната цена -  тя е била доста висока поради по-малкото им натоварване, но след първи юли те са почти максимално натоварени и надеждите в НЕК са тя да бъде „доста по-поносима и сравнима с цената, която е на свободния пазар“.

Илиев припомни незавидното финансово състояние, в което е заварил НЕК и изтъкна подобрението в параметрите ѝ. Но подчерта: „Все още нямаме такива печалби, за да може дори да се обслужваме кредита към БЕХ“.

Енергията, която се произвежда от въглищни централи, става все по-непродаваема заради покачващите се цени на въглеродните емисии, подчерта той.

„В ценовото решение от първи юли цената на въглеродните емисии ни е призната 9 евро, а вчера бяха 21 евро. Четох прогнози, че до края на годината ще станат 25 евро, а до края на полугодието на следващата година -30. Тя става двойна от цената на въглищата. А България не може да спре въглищните централи…“.

Съседните страни също не разполагат с достатъчно свободни мощности, които да предоставят на България, посочи Пламен Илиев.

Още от категорията

ЕК ще инвестира близо 300 млн. евро за по-модерна и бърза жп връзка между Пловдив и Бургас

Европейската комисия ще инвестира близо 300 млн. евро от кохезионния фонд за по-модерна и бърза железопътна връзка между Пловдив и Бургас. Инвестицията ще допринесе за завършването на високоскоростната линия по коридора "Ориент/Източноевропейски" от трансевропейската транспортна мрежа, която свързва Централна и Югоизточна Европа. Проектът ще намали..

публикувано на 15.11.18 в 15:23

Понижение на износа доведе до свиване на търговския излишък на еврозоната през септември

Търговският излишък на еврозоната се сви през септември доста по-рязко от очакваното в резултат на намаляване на износа при слабо увеличаване на вноса, показват данни на Евростат, които сякаш потвърждават, че регионът на единната валута продължава да чувства негативното влияние на търговското напрежения в глобален план. Според европейската..

публикувано на 15.11.18 в 14:39

Влошаване на британските продажби на дребно през октомври до 6-месечно дъно

През октомври продажбите на дребно във Великобритания се понижиха изненадващо за втори пореден месец в резултат на намалени покупки на горива и на здрав спад при продажбите на стоки за домакинствата, показват данни на официалната статистика ONS. Обемът на продажбите на дребно се понижи през октомври с 0,5% спрямо септември, когато се сви с..

публикувано на 15.11.18 в 13:42

Константин Проданов: Плоският данък и демокрацията не са съвместими

Данъчната политика е сериозна тема, която обаче остава извън центъра на политическото внимание. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ финансистът Константин Проданов, доскоро лидер на АБВ. Според него на страната е необходима „справедлива и икономически издържана“ данъчна система. Трябва да бъдат разрешени два основни въпроса, за да може..

публикувано на 15.11.18 в 13:39

Агенцията по заетостта отчете най-ниска безработицата за октомври от 10 години насам

Най-ниско равнище на безработицата през октомври за последните десет години отчете Агенцията по заетостта - 5,9 на сто. Толкова ниска стойност на показателя за този период не е отчитана от 2008 година насам.  В сравнение с месец септември 2018 година нивото на безработицата отбелязва леко повишение от 0,3 на сто. Броят на регистрираните..

публикувано на 15.11.18 в 13:20

Рязък спад на паунда и на европейските банкови акции след оставката на британския министър за Брекзит

Британската лира се оказа под много силен натиск от продажби спрямо останалите основни валути след новината за оставката на британски министър за Брекзит - Доминик Рааб, тъй като това е ясен знак за сериозни трусове в правителството на Тереза Мей, въпреки че в сряда вечерта кабинетът одобри много трудно предложения от нея проект за споразумение с..

публикувано на 15.11.18 в 13:15

Пекин и Вашингтон подновяват търговските преговори на високо ниво

След тримесечен период на прекъсване Китай и САЩ възобновиха търговските преговори на високо ниво в резултат на призивите на двамата президенти Си Цзинпин и Доналд Тръмп, които планират да разговарят в кулоарите на срещата на върха на страните от Г-20 в края на ноември и началото на декември. Властите в Пекин дори вече са изпратили на Вашингтон..

публикувано на 15.11.18 в 12:49