Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вземат проби за африканска чума от свинете в провадийското село Бозвелийско

| обновено на 03.09.18 в 15:36

До този момент са умъртвени 87 прасета в провадийското село Тутраканци. Те не са били регистрирани, каквото е изискването на закона, съобщиха от кризисния щаб, свързан с мерките за предотвратяване на разпространението на африканската чума. Има и няколко диви прасета, които също са умъртвени.

Започна вземането на проби от прасетата в провадийското село Бозвелийско, за да се установи дали са заразени с африканска чума.

Директорът на Областната дирекция за безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова съобщи:

“Кръвните проби ще бъдат получени в София утре сутринта.  Надяваме се първите резултати да излязат в рамките на късния следобед привечер“.

Хората оставиха въпроса пред кмета на Провадия, останало е много зърно, неприбрано. Кооперациите ще претърпят големи загуби.

Дезинфекцирани са дворовете, където са се отглеждали животните.

До момента няма открити болни прасета в провадийското село Бозвелийско, а проби за африканска чума от всички 55 такива животни в селото ще бъдат взети до края на деня и изпратени за изследвания в София. Това обяви областният управител на Варна Стоян Пасов и допълни:

“Според мен основният въпрос е дали е излязла заразата от село Тутраканци, или не. По данните, които са събрани от община Провадия са 55, но както видяхте в Тутраканци, по три беше бройката. Заровихме 87 прасета. Може би трябва в 10-километровата зона да се забрани въобще ловуването на всякакъв вид животни. В 10-километровата зона и в 3-километровата е разрешен вноса на хранителни продукти, включително и месо, след като се докаже произхода на стоката и се направи дезинфекция на колите. Относно изхода на фураж от самото село Тутраканци, логично е да остане забраната, поне докато не мине инкубационният период от 15-20 дни.“

Кметът на община Провадия Филчо Филев съобщи, че ще възложи на всички кметове на 24-те села в региона да предприемат преброяване на всички свине в личните стопанства, за да се разбере реалния им брой. Кметовете ще проведат и разяснителна кампания сред хората, за да знаят какви са мерките, които се вземат.

Засега няма данни за разпространение на заразата в други райони, а най-близкият свинекомплекс е на 40 километра, съобщи във Варна Дамян Илиев-директор на БАБХ.

Трудно ни е да се надяваме, че първото у нас огнище на африканска чума по свинете ще остане последно предвид ситуацията, както се развива в другите държави - нито една досега, която е засегната от заболяването, не е останала само с едно огнище. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ директорът на дирекция „Здравеопазване, хуманно отношение и контрол на фуражите“ в Агенцията по храните д-р Георги Чобанов. Често самите участници в разнасянето на заболяването нямат представа, че го извършват, изтъкна той.  Има възможност обаче то да бъде ограничено и дори редуцирано драстично.

„Когато се строеше оградата, коментарите по линия на африканска чума бяха изключително за ефективността на оградата. Оградата явно действа, както видяхме. Само миналата седмица бе обявено в Румъния огнище, което е на километър и половина от границата на община Крушари в Добричка област, така че заболяването не влезе там.

Тук по-тревожното, защото вече не става въпрос за контактно преминаване на заболяването. Тук болестта влезе по аналогичен начин както влезе нодуларният дерматит. Той влезе в Димитровград, което е доста далече от границата с Гърция и тази с Турция. По аналогичен начин влезе и чумата по овцете -  чрез хора е при всички случаи“.

Глобализацията на света налага интензивна търговия и не може да се забрани търговията с фуражи. Въпросът е тук да се спазват мерки за биосигурност и да има проследимост, заяви експертът по повод на хипотезата, че животните може да са били заразени с вносен фураж.

„Дребните стопани, когато закупуват,  трябва да внимават откъде купуват зърно, дали сами го преработват, какви добавки поставят. От години наред изхранването с кухненски отпадъци на прасетата е забранено точно поради опасността от чума - било класическа чума или африканска“.

Ваксината за класическа чума към момента е забранена и се е прилагала само върху диви свине, за да не се разпространява заболяването. За африканската чума няма ваксина, макар че учените „работят много трескаво по тази ваксина поне от 20 години“, допълни той и изтъкна, че днес започва вземането на проби от животните в провадийското село Бозвелийско.

Всички стопани в Тутраканци са били категорични, че никой не ги е уведомил предварително за необходимостта да заколят домашните прасета, изтъкна Чобанов и отново призова дребните стопани да го сторят:

„Месото от инфектирани свине не е опасно за хората, но е изключително опасно, ако бъде преработено в наденици, сурово-сушени продукти или осолена сланина, която се разменя със съседи и подарява на роднини“, изтъкна той и призова хората, които ще заколят прасетата си, да не правят луканки и да не ги разнасят из страната. 

„Необходима е термична обработка. Един хубав гювеч върши много добра работа“.

Вторите проби за чума по дребните преживни животни, взети от 20-километровата зона в Странджа, където бяха убити близо 4000 овце, вече са готови, изтъкна той:

„За нас резултатите са тревожни, както се опасявахме. Предстои допълнителна работа по тези проби. За съжаление, не можаха да се получат така нещата, че тези проби, когато ги взехме, да излязат всичките отрицателни и да се успокои ситуацията. Има още съмнителни на този етап проби. Предстои допълнително тестване. Евентуално ще бъдат взети допълнителни проби. Ако се окаже, че са положителни, действията към тези животни са абсолютно същите, каквито бяха действията към първите животни - това се брои за инфектирано животно, инфектирано стадо и всички инфектирани, всички контакти с тях животни, трябва да бъдат унищожени.

През деня хора от Бозвелийско се събраха на площада в селото, притеснени от възможността да бъдат избивани здрави животни. Около Тутраканци са създадени пропускателни пунктовете, а излизащите автомобили се дезинфекцират.
На този етап няма заболели животни в Силистренско, съобщиха от областния кризисен щаб. Експертите в него съветват собствениците на домашни прасета да ги заколят, за да избегнат евентуална зараза, особено в районите на големи  свинекомплекси.

Още можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна