Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кинг Аишоба идва с цялата си група за концерт на 10 септември по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР

Легендарният Кинг Аишоба идва в София с цялата си група за концерт на 10 септември от 21 ч. в Първо студио на БНР. Бардът-шаман от Гана и музикантите му Аюуне Суле, Франсис Аямга, Адонтанга Апорее и Абоба Азуре пристигат по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година чества 10 години от създаването си.

Алберт „Кинг“ Аишоба е фигура, чието име съвсем заслужено е до тези на Фела Кути, Тони Алън и Юпитер Боконджи Илола в африканския пантеон на ХХ и ХХI век. Той е първият ганайски музикант, автор на нова музика за колого (традиционна двуструнна китара от Северна Гана), който покори цяла Европа и откри пътя и на други свои сънародници към големите фестивални сцени на нашия континент. Музиката за колого (инструмент, който е един вид прародител на малийското джели нгони и магребското гомбри) е древна, а допреди едно-две поколения тя се е свирела само у дома от знахарите, които във фрафра-културата в Северна Гана имат функцията на съветници, мъдреци, посредници и психолози в общността.

Кинг Аишоба, наред с музиканти като Аюуне Суле, Принс Бужу, Атамина и други, е от първите, които изнасят музиката за колого на голяма фестивална сцена – първо в Африка, а по-късно и в Европа. Неговата музика обаче вече съвсем не е традиционната музика за колого от региона на Болгатанга. Макар да черпи от традицията по отношение на полиритмията и транса, Кинг Аишоба изпълнява нова музика, създадена днес и говореща на днешните хора: песните на Кинг Аишоба заклеймяват войните (1000 Can Die) или се обръщат към всички изгубили се в Европа синове и дъщери на Африка, които са забравили откъде са тръгнали (Africa Needs Africa)… В последния албум на Кинг 1000 Can Die (2017), издаден от авангардния уърлд-мюзик лейбъл Glitterbeat Records, звучат гласовете на световноизвестни гости като Арнолд де Боер (вокалиста на импро-пънк ветераните The Ex) и живия класик на ямайската музика Лий „Скреч“ Пери.

Билети за концерта онлайн в системата на EpayGo https://www.epay.bg/go/2026722906  и на касите на EasyPay в цялата страна на цена от 18 лв., а на входа преди концерта – по 20 лв.

Кинг Аишоба и неговите музиканти ще се срещнат с журналисти на 4 септември, вторник, от 11.00 ч. в Българското национално радио (бул. „Драган Цанков“ 4), където ще изсвирят част то новите си песни и ще разкажат за предстоящите си концерти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени