Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на британската промишлена активност през август до 25-месечно дъно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бизнес активността в промишления сектор на Великобритания отслабна през август до 25-месечно дъно, докато новите експортни поръчки се свиха за пръв път от повече от две години насам, показва последно проучване на агенция IHS Markit. Това сякаш е предупредителен сигнал, че забавянето на световния икономически растеж, както и все още неясния изход на преговорите на Великобритания с ЕС относно Брекзит се отразяват негативно върху британските промишлени компании.

Промишленият PMI индекс на Обединеното кралство се понижи през август до 52,8 пункта от 53,9 пункта през юли, докато очакванията на финансовите пазари бяха за индекс на ниво от 53,8 пункта. Въпреки че индексът продължава да се задържа стабилно в нивата на експанзия (над важното ниво от 50 пункта) за 25-и пореден месец, през август той достигна най-ниско ниво от юли 2016-а година насам - само месец, след изненадващия вот на британците в подкрепа за Брекзит.

Основна причина за слабата бизнес активност през август е първото свиване на експортните промишлени поръчки от април 2016-а година насам, докато индексът, отчитащ само промишленото производство, се влоши до 17-месечно дъно.

Роб Добсън от агенция IHS Markit заяви, че "последният PMI доклад отговаря до голяма степен на нулев растеж на промишленото производство, което означава, че този сектор вероятно няма да окаже каквато и да е подкрепа на британската икономика през третото тримесечие".

В същото време липсата на яснота по отношение на оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз след по-малко от седем месеца (на 29-и март 2019-а година) допринася за влошаване и на оптимизма на промишлените мениджъри до 22-месечно дъно, отбеляза Добсън.

След слабите PMI данни британската лира задълбочава своята обезценка спрямо щатския долар и еврото, която обезценка е факт от началото на търговията в понеделник на фона на подновени притеснения относно хода на преговорите за Брекзит. Повод за тези опасения даде изявление на европейския главен преговарящ Мишел Барние през уикенда за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Чрез това интервю Барние сякаш потуши надеждите, породени от негови коментари от миналата седмица, че ЕС може да заобиколи правилата си за единния пазар, за да постигне споразумение с Обединеното кралство.

Британската лира се понижава в рамките на деня с 0,62% към петдневно дъно около 1,2864 долара, като в същото време еврото поскъпва с 0,78% към петдневен връх от 0,9027 паунда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени