Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследване: Брекзит без споразумение би имал жестоко краткосрочно влияние върху Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брекзит без споразумение би имал „хаотично и жестоко“ краткосрочно влияние върху Великобритания. Работните места ще са под заплаха, търговските отношения ще се прекъсват, предупреждават експертите от мозъчния тръст „Великобритания в променяща се Европа“, цитирани от вестник "Гардиън".

Според организацията Брекзит без споразумение би довел до „изчезването без замяна на много от правилата, които поддържат икономическата и регулаторната структура“ на Великобритания. Издаденият документ от 30 страници твърди, че зареждането с продоволствие на Великобритания ще бъде временно прекъснато , а търговията с говеждо месо ще се срине, тъй като страната разчита силно на вноса от Европейския съюз. 

Европейските здравни карти, които позволяват на британските туристи да получават безплатно здравеопазване в евросъюза, ще станат невалидни още в първия ден след Брекзит. Предполага се, че статутът на договорите с европейските компании ще стане неясен, защото Великобритания ще стане „трета страна“. „Почти сигурно“ ще е и увеличаването на времето за чакане на границата за прекарване на стоки, което ще накара компаниите да преосмислят своите вериги за доставки.

Същевременно експертите от „Великобритания в променяща се Европа“ смятат, че страната в бъдеще ще успее да нормализира своите търговски отношения с Европейския съюз, след като успее да сключи споразумение с него. „Не е сигурно, че щетите ще бъдат дълготрайни“, се твърди в доклада.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна