Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп призова да не се атакува сирийската провинция Идлиб

| обновено на 04.09.18 в 07:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предупреди Сирия да не извършва настъпление срещу контролираната от опозицията провинция Идлиб с помощта на Русия и Иран. Тръмп изтъкна, че офанзивата може да предизвика „човешка трагедия“, съобщи агенция Франс прес.

Сирийските власти в момента трупат въоръжени сили около Идлиб, който е контролиран от широк спектър бунтовници и екстремисти, част от които се определят за „терористи“ от световните сили. 

"Президентът на Сирия не бива да атакува безразсъдно провинция Идлиб. Руснаците и иранците ще направят голяма хуманитарна грешка, ако участват в тази потенциална човешка трагедия. Стотици хиляди хора могат да бъдат убити. Не позволявайте това да се случи", написа Тръмп в Туитър.

Русия и Иран твърдят, че екстремистите в провинцията трябва да бъдат разбити и се очаква да подкрепят правителствените сили в случай на щурм.

Правителството на Франция също предупреди, че ще има „катастрофални последствия“, ако сирийските сили и техните съюзници стартират настъпление срещу Идлиб.

От министерството на външните работи на Франция припомниха думите на Еманюел Макрон, че страната му е готова да реагира, ако сирийският режим използва химическо оръжие.

Вчера Иран призова за прочистване на сирийската провинция Идлиб от терористи. Така режимът на Асад и неговите съюзници наричат всичките си противници в Сирия. Това стана в момент, когато Техеран се готви за разговори с Москва и Дамаск за провеждане на офанзива срещу последния голям бунтовнически бастион на сирийска територия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени