Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинацията на Брет Кавано за Върховния съд на САЩ набира скорост

Брет Кавано
Снимка: БГНЕС

Процесът за утвърждаване на номинацията на Брет Кавано за Върховния съд на САЩ набира скорост. Предстои 4-дневен маратон на разговори и изслушване на кандидата в Сената.

Процедурата е стандартна, но като се има предвид поляризираната политическа обстановка, Белият дом се подготвя за интензивна битка тази седмица. А и до момента не всичко върви гладко за одобрения от президента Доналд Тръмп кандидат.

Часове преди изслушването в Сената редица демократи изразиха недоволство, че все още не са им предадени 100 000 страници от документацията, която трябва да прегледат. Досието, което се очакваше, е от времето, когато Кавано е служител в администрацията на бившия президент Джордж Буш.

Миналата седмица беше изпратено становище до съдебната комисия на Сената, в което се казва, че Белият дом и департаментът по правосъдието са прегледали преписките и са преценили, че някои документи са “защитени от конституционна привилегия”.

Според писмото повечето от тези документи се отнасят до конкретни разговори, в които има ”съвети относно подбора и назначаването на съдебни кандидати", чиято поверителност е от решаващо значение за способността на всеки президент да изпълнява тази основна функция на своята позиция.

Задържането на документите обаче разгневи някои депутати от Демократическата партия, които призоваха за отлагане на изслушването на Кавано след изборите през ноември.

Въпреки натиска обаче Белият дом реши да не разсекретява документите. Кавано е бил в екипа на Буш в продължение на 6 години и е имал достъп до много от досиетата, стигнали до Овалния кабинет. На комисията вече бяха предадени хиляди страници секретни документи.

По време на изслушването се очаква Кавано да получи питания както за естеството на неговата работа преди години, така и по теми, свързани с абортите, финансовата реформа, регулаторния надзор и режима за притежание на оръжие. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна