Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българи от старо време" на сцената на Античния театър

На 5 септември от 20 часа Музикален театър „Стефан Македонски“ представя на пловдивска сцена най-любимата българска оперета – „Българи от старо време”.

Постановката ще се играе на сцената на Античния театър. Спектакълът на Музикалния театър показва с добросърдечна ирония семейната идилия и романтика на патриархалния българин. Зрителите ще съпреживеят отминали времена, когато младите целуват ръка на родителите си, а думата на по-възрастните е закон.

Режисьор на спектакъла е Александър Мутафчийски, диригент- Юли Дамянов. Сценографията е поверена на Иван Савов, костюмите са дело на Мариана Попова и Иван Савов, хормайстор е Людмил Горчев. Хореографията, в която освен български фолклор има и елементи от модерните танци, е дело на Татяна Янева. Участват солисти, хор, балет и оркестър на Музикален театър "Стефан Македонски".

Винаги има вълнение, когато стане въпрос за Пловдив и когато Музикалният театър гостува там. Първо - защото аз самата съм пловдивчанка и бях ученичка, когато откриваха Античния театър. Никога не съм си мислила, че ще стъпя на тази сцена и винаги вълнението е огромно. А когато става въпрос за най-българската от всички оперети, написана специално за трупата на Музикалния театър преди 60 г. - няма как вълнението да не е голямо", заяви в интервю за Радио Пловдив Марияна Арсенова, директор на Музикален театър "Стефан Македонски.

Тя припомни, че премиерата на „Българи от старо време“ е била през април, но на 5 септември за първи път ще се играе на пловдивска сцена.

Това е любима оперета както на артисти, така и на публика. Тя неизменно присъства в афиша на Музикалния театър - още от неговото създаване. Но с всяко ново поколение на артисти, с приемствеността, която имаме от по-възрастните към по-новите - вълнението е много силно.Защото всеки от нас крие родолюбието и патриотизма в сърцата си. И тези заразителни народни огнени ритми, музиката, написана от Асен Карастоянов, либретото на Коста Райнов по едноименната повест на Любен Каравелов, непреходният сюжет на консерватизма и по-младото поколение, облечено само в един малко по-различен архаичен български език с вметки на някои по-архаични думи и изрази, които предизвикват умиление у по-старото поколение и забавление в по-новото. Смятам, че всичко това са едни задължителни условия за успех на този спектакъл.

Цялото интервю с Марияна Арсенова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени