Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уикилийкс: Още през 2008 г. Скопие е приемало името „Северна Македония“

Правителството в Скопие още през 2008 г. е било склонно да приеме името „Република Северна Македония“ при условие, че бъде призната македонска идентичност и македонски език. Това съобщава атинският в. „Катимерини“, позовавайки се на поверителна грама на посолството на САЩ в Република Македония, публикувана от сайта Уикилийкс, предаде БТА.

По същество докладът разкрива, че основните цели на Република Македония в преговорите с Гърция не са се променили особено през последното десетилетие и в известна степен са постигнати с подписването на Преспанското споразумение през юни тази година, коментира гръцкият вестник.

Грамата на посланика на САЩ в Скопие Джилиан Милованович, озаглавена „Македония/Гърция: От какво се нуждаят македонците за разрешаване на проблема с името“, е с дата 29 юли 2008 г. и представя изводите ѝ от разговорите, които тя е водила с президента Бранко Цървенковски и министър-председателя Никола Груевски.

Главната разлика между позицията на македонското правителство през 2008 г. и Преспанското споразумение е, че сред целите на Скопие през 2008 г. е да употребява конституционното си име „Република Македония“ за вътрешни цели, на паспортите, на етикетите на продуктите си и в двустранните отношения със страните, които признават това наименование.

Лидерът на най-голямата гръцка опозиционна партия Кириакос Мицотакис отправи вчера критики към управляващите, че „се опитаха да представят като успех едно крайно вредно за Гърция споразумение, като удовлетвориха всичко, което искаха през годините от Скопие“.

Външният министър Никос Кодзиас отхвърли критиките с думите, че Мицотакис „възприема измамните уверения“ на бившия македонски премиер Никола Груевски. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени