Eмисия новини
от 09.00 часа

Почина доайенът на спортната журналистика - Ешуа Алмалех

На 94 години почина доайенът на българската спортна журналистика Ешуа Алмалех (Шико). Роден е на 11 март 1924 година в Стара Загора. Завършил е Френския колеж в Пловдив и по-късно Висшия икономически институт. Целия си живот посвещава на спортната журналистика. Завеждал е спортния отдел на в. „Народна младеж“, Международния отдел на в. „Народен спорт“. Той сред създателите на знаменития илюстрован седмичник „Старт“.

Като журналист е отразявал три олимпиади в Рим 1960 година, в Мексико 1968 години и в Мюнхен 1972 година, за които има книги в съавторство с колегата му Митьо Ексеров, който отдавна не е между нас. След трагедията с терористичния акт в Мюнхен, довел до убийството на израелски спортисти беше казал, че повече не иска да отиде на олимпиада.

Любовта му беше леката атлетика, но имаше и пристрастия към волейбола - спорта му от Френския колеж. Един от най-щастливите моменти в живота му, както споделяше, беше световният рекорд на Стефка Костадинова в Рим, на който е присъствал. До последно се вълнуваше от спорта в света и страдаше, че българският има сериозни проблеми.

Поклонението е утре от 15 часа на Еврейските гробища. Сбогом, бате Шико!

Още от