Eмисия новини
от 18.00 часа

Боб Удуърд: Американската администрация е в състояние на "нервен срив", откакто Доналд Тръмп влезе в Белия дом

Снимка: БТА

Американската администрация е в състояние на "нервен срив", откакто Доналд Тръмп влезе в Белия дом преди двайсет месеца. 
Твърдението е на един от най-уважаваните разследващи журналисти в Съединените щати - Боб Удуърд, и се съдържа в най-новата му книга, откъси от която бяха публикувани от вестник "Вашингтон пост", седмица преди пускането ѝ на пазара.
В книгата, озаглавена "Страх", Удуърд описва редица случаи на импулсивни идеи на американския президент, отклонявани от неговите сътрудници. Така например през април миналата година, след химическа атака над цивилни в Сирия, Тръмп поискал от шефа на Пентагона Джим Матис да ликвидира физически сирийския президент Башар Асад.
В началото на тази година, непосредствено след поредните ядрени опити на Пхенян, Тръмп попитал съветниците си нужно ли е да поддържа скъпото военно присъствие на САЩ в Южна Корея. Пред президента Матис отговорил, че американските войски са в региона, за да предотвратят Трета световна война, а зад гърба му споделил, че Тръмп има мисленето и разбиранията на петокласник.
Източниците за тези твърдения не са посочени, но авторът им се ползва с голям авторитет още от началото на 70-те години на миналия век, когато отразяваше скандала "Уотъргейт". Боб Удуърд е известен и с критичните си книги за двамата президенти, управлявали непосредствено преди Тръмп - Джордж Буш-Младши и Барак Обама.

Още от

Три жертви на жегата в САЩ

обновено на 21.07.19 в 08:31