Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинация PRIX EUROPA за "Да си паркираш колата в няколко двора"

БНР Новини
Фотоколаж: Теодор Иванов

Това е горещата новина с много престиж за България и Българското национално радио.
PRIX EUROPA е най-сериозното състезание по правене на медии в Европа и номинацията на практика означава, че Да си паркираш колата в няколко двора е една от 14-те най-добри дигитални аудиопрограми за 2018 г. в Европа. Това само по себе си е атестат за качество и новаторство. Втората половина от фестивалното състезание е през октомври и тогава нашето дигитално аудио ще се състезава с още 14 проекта в Haus des Rundfunks, Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB). Сред тези 14 са проекти от Швеция, Франция, Португалия, Исландия, Италия, 2 продукции на БиБиСи, Дания, Холандия. Миналата година GrandPRIXEUROPADigitalAudio получи Би Би Си. Robert Ketteridge, Head of Arts, Documentaries and Drama for BBC Radio & Music Production е координатор на журито в категорията Digital Audio тази година.

591 програми и проекти участват в PRIX EUROPA 2018 и вече е ясно кои са номинираните във всяка от 13-те категории. Този феноменален медиен пазар, училище и състезателен маратон, събрани в едно, функционира с една категорично ясна цел – получаването на уникалните трофеи „Бикът на Европа“. Победителите ще получат своите трофеи на церемонията по награждаването в Потсдам на 19 октомври 2018 година. Около тази ясна и конкретна цел се оформя имиджът на радиото и телевизията в глобален мащаб. Електронните медии днес. В синхрон с времето. 


СнимкаSince 1987 wehonourthebestmediaproductionsofthecontinent: PRIXEUROPAisthefestivalfortheprogrammemakers! / От 1987 г. ние честваме  най-добрите медийни продукции на континента: PRIX EUROPA е фестивалът на творците на програми!


Категорията Дигитално аудио е най-младата фестивална категория и проект-трансмедия Да си паркираш колата в няколко двора, копродуциран от БНР и Народния театър „Иван Вазов“, изследва съвършено нови територии на правене на радио и се очертава като първи в България в няколко посоки – първи трансмедиен проект, първи документален проект за правене на театър, първо дигитално аудио. Ще е чудесно да подкрепите този проект, който току-що изкласи на най-голямото международно състезание, с вашето харесване. Тук можете да проследите и цялото му пост-развитие във фейсбук.

Трансмедийно разказаната история за правенето на една пиеса е с участието на Гаро Ашикян, режисьор, композитор, пианист и изключително радиофоничен протагонист, и актьорите Стоян Алексиев, Валентин Ганев и Емануела Шкодрева.

PRIX EUROPA е перфектното място за паркиране на Да си паркираш колата в няколко двора. Предстоят още много маневри около подготовката на дигиталното аудио Да си паркираш колата в двора на Харвард, БНР и НТ за фестивалното състезание през октомври, но проекта можете да намерите тук.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна