Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната опера и балет се готви за новия сезон и за турне в Япония

Проф. Пламен Карталов
Снимка: БГНЕС


Националната опера и балет ще открие официално новия си сезон на 27 октомври с „Янините девет братя“. Подготвят се и предсезонни спектакли на мюзикъла „Мамма Миа“. Паралелно Операта се готви и за седмото си по ред турне в Япония. За него директорът акад. Пламен Карталов разказа в предаването „Преди всички“:

„Това е една традиция вече - Българският оперен театър да бъде в една „абонаментна система на гостуване“. Японската публика, критиката и импресариите много харесват нашия театър. Той е съизмерим с най-добрите. Отговорността е огромна. Гастролът е много скъп – няколко седмици на абсолютно покрити разходи от страна на японската импресарска агенция, на спонсорите. Това е едно огромно задължение и акт за един голям професионализъм. Билетите се продават предварително, те са много по-скъпи. Там изкуството е лукс и не е достъпно за всеки. Публиката знае певците, които ще слуша, отлично познава заглавията, водят си дневници. Това още повече ни задължава“.

В момента Операта е и в процедура по избор на нов директор. Според акад. Карталов колкото повече са кандидатите за поста, толкова по-добре.

Още за репертоара и предстоящото пред Националната опера и балет чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна