Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 5 часа е бил подобрен рекордът по маршрута Ком-Емине, обявиха от екипа на Божидар Антонов

Снимка: Facebook @KomEmineRunRecord

5 часа е времето, с което планинският бегач Божидар Антонов е подобрил рекорда на Кирил Николов-Дизела по маршрута Ком-Емине от 2015 г. 
В средата на миналия месец Антонов е изминал 600-километровото трасе за 4 дни 8 часа 27 минути (при 4 дни 13 часа и 5 минути за Дизела). Точното време беше съобщено едва сега по решение на екипа му. От там обясниха, че са искали да съберат цялата информация и снимки в късометражен филм. 
В постижението са били вложени "много енергия и малко пари в преодоляването на различните трудности по време на прехода. Минимализирнето на екипа и пейсърите (помощните бегачи) очакваше финал без почести. Поради тази причина много наши приятели, познати и последователи нямаха възможността да се докоснат до Божидар по време на прехода. Идеята ни беше чрез скромна прожекция да обявим времето на рекорда... Защото, макар рекорда да се постави за 4 дни нашите ангажименти около него продължиха около месец след това!" - написаха от екипа на бегача в социалните мрежи. Целта им е била да покажат, че не са нужни огромни средства за постигането на една дългогодишна мечта. Бюджетът на събитието е бил 900 лв. Любопитното е, че Божидар се е хранил само с храна от растителен произход и не е вземал добавки.
Филмът за приключението по Ком-Емине, който беше представен снощи (4 септември), ще бъде публикуван в мрежата с прикрепена виртуална дарителска сметка. С парите ще бъде подпомогнато изграждането на изгорялата през 2017 г. хижа "Кашана". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна