Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алегро виваче" гостува на "Аполония"

Снимка: apollonia.bg

"Аполония" е емоция, "Аполония" е артистичен дух, който завладява Созопол вече 34 години. Тя е ухание на море и усещане за неповторимост – място, където си дават среща артисти, художници, писатели, актьори, режисьори, и, разбира се, музиканти от различни жанрове. Десетина дни всяка година в края на лятото, в които по калдъръмените улички можеш да срещнеш личности от цвета на българското изкуство в момента – там, до смокиновите дървета и на крачка от изумруденото море.

Тази година хората, които създават фестивала – проф. Димо Димов и артистичният директор Маргарита Димитрова бяха решили да поставят акцента върху таланта на младите музиканти. Затова повериха откриването на учениците от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – Младежка филхармония „София“ с диригент Георги Патриков и солист цигуларя Кай Орлинов – бъдещ осмокласник през новата учебна година, една от надеждите в цигулковата ни школа. Публиката в Амфитеатъра на Созопол много хареса изпълненията им на Сюитата "Кармен" от Бизе-Шчедрин за струнен оркестър и ударни инструменти, на Брилянтната фантазия „Фауст“ за цигулка и оркестър от Виенявски, сцените и танците от балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев, както и Танц №2 от Артуро Маркес. Имаше и бис, който спечели най-големите овации – огнената "Ръченица" из операта „Момчил“ от Любомир Пипков – емблема на оркестъра. Концертът беше в Амфитеатъра на Созопол, под звездите, и за голяма част от младите музиканти това беше първа изява на открита сцена. По думите на директорката на НМУ „Любомир Пипков“ - Столина Добрева, децата са се отнесли много отговорно към този свой ангажимент. Подготвяли са го близо половин година, като са отделили и от времето си през лятната ваканция за репетиции.

Вторият ден от Празниците на изкуствата „Аполония“ предложи в класическата си програма един от най-красивите и романтични концерти – на дуо флейта и китара. Изпълнителите бяха сръбският флейтист Деян Гаврич и китаристката Столина Добрева. Прекрасна музика от барока до наши дни, много подходяща за атмосферата на Стария Созопол, където любовта витае във въздуха, а човек изгубва представата за време.

Фестивалът „Аполония“ предложи на почитателите на класическата музика и среща с две млади дами – цигуларката Йоанна Каменарска и пианистката Надежда Табакова-Димитрова. Двете живеят и работят в Германия, където и концертират заедно. Йоанна Каменарска е добре позната на нашите слушатели. Вече 10 години тя е концертмайстор на Хамбургската филхармония, често свири и камерна музика. Тя не за първи път гостува на Празниците на изкуствата „Аполония“. Непозната за българската сцена е пианистката Надежда Табакова – Димитрова, макар че тя е възпитаничка на НМУ „Любомир Пипков“ и Националната музикална академия в София. После Надя заминава за чужбина и това беше нейната първа среща с фестивалната публика на „Аполония“. Много беше трогателно това, че след като изсвириха пиеси от Бетовен, Брамс, Регер, Йоахим и Сен-Санс, двете изпълнителки отговориха на бурните овации на публиката с българска пиеса за бис – „Севдана“ от Георги Златев-Черкин.

Тази година на „Аполония“ интересът към концертите с класическа музика е голям. Археологическият музей на Созопол, където се състоят те, винаги е пълен, дори с правостоящи. На четвъртия ден фестивалът предложи музикално-поетичен рецитал, в който главните действащи лица бяха пианистката Антонина Бонева и актьорът Малин Кръстев. Те представиха шедьоври на полската култура – клавирните балади на Фридерик Шопен и поетичните балади на Адам Мицкевич. Романтична вечер, която те потапя в друг свят – на легенди, приказни образи и бурни емоции. „Аполония“ предразполага към тези музикално-поетични форми. Пианистката Антонина Бонева и друг път е правила музикално-поетичен рецитал - преди години с актьора Мариус Донкин, но сега започна нещо ново в същата посока.

Чуйте още подробности за концертите, интервюта с участниците и документални записи в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна