Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният панаир на традиционните занаяти започна в Етъра

| обновено на 06.09.18 в 23:54
Снимка: Етнографски музей на открито „Етър”

В Етнографския музей на открито "Етър" край Габрово започва Международният панаир на традиционните занаяти. Той ще се проведе под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Майсторската надпревара, която е важен акцент в програмата на 16-ото издание на панаира, всяка година е посветена на различен занаят. В тазгодишното му издание  умения ще мерят каменоделци от страната, а в младежкото състезание се включват ученици от Професионалната гимназия по каменнообработване във врачанското село Кунино.

Повече от 80 майстори на традиционни занаяти от 13 държави от Европа, Азия и Африка участват в международното изложение в музея, където предлагат изделията, хвалят стоката си и демонстрират майсторлък пред посетителите. Гостите на музея на открито могат да разгледат и изложбите на занаятчийски произведения от Иран и Палестина, както и базара на творци, намерили модерното приложение на старите техники. 

В майсторската надпревара умения и сили мерят 9 каменоделци от различни краища на страната. Те са наследници на някогашните занаятчии, съградили от камък мостове и чешми.
За първи път в Етъра в рамките а панаира се провежда състезание по каменоделство, уточни уредникът Георги Георгиев:
"Надпреварата допълва занаятите, които са били характерни за епохата на Възрождението. И днес каменоделството присъства, и днес има майстори, които изработват облицовки на сгради и които правят чешми, както и камини".

"Камъкът ти носи и създава в теб една упоритост да не се предаваш, защото камъкът не се поддава толкова лесно", обясни Индия Кърмова - една от двете дами, участнички в надпреварата.

Според регламента на състезанието, всеки трябва да изработи от туфа – вулканичен декоративен камък с ефектна шарка, точно копие на зададения предмет, а именно релефно изображение на роза, което е част от паметник от XIX век, разкрит при разкопки на Шуменския безистен.

Международният панаир в Етъра продължава и в неделя, а фолклорна програма ще допълва настроението на празника.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна