Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон обвини Путин за атаката с нервнопаралитично бойно вещество в Солсбъри

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Владимир Путин носи крайната отговорност за нападението с нервнопаралитичното бойно вещество срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, заяви британският министър, отговарящ за сигурността, Бен Уолъс.

Бен Уолъс заяви тази суртин по радио Би Би Си 4, че руският президент трябва да носи вината, защото неговото правителството контролира, финансира и ръководи Главното разузнавателно управление, чиито служители бяха обвинени за нападението с “Новичок“.

С това изявление Бен Уолъс отиде по-далеч от казаното вчера от премиера Тереза Мей, че е “почти сигурно, че нападението е одобрено на най-висше ниво в руската държава“.

Уолъс посочи, че едва ли някой се съмнява, че Путин контролира държавата си, а Главното разузнавателно управление не е самостоятелна единица, а е пряко свързано с министерството на отбраната и с генералния щаб, а по този начин и с Кремъл и президента.

Запитан дали ще има ответни мерки, особено в областта на киберпространството, Уолъс отговори, че такива мерки постоянно се вземат. „Ние не сме като руснаците и не се държим хулигански, деструктивно и агресивно. Противопоставяме им се и открито, и прикрито, но в рамките на закона и по деликатен начин“, изтъкна Бен Уолъс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!