Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел вини „Алтернатива за Германия“ в подклаждане на етническо напрежение

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обвини популистката партия „Алтернатива за Германия“, че използва убийството на германски гражданин в град Кемниц, за да подклажда етническо напрежение в страната.

„Алтернатива за Германия“ буни духовете. Това трябва да се каже ясно“, каза тя в интервю за телевизионния канал RTL

„Има и някои изказвания, към които се отнасям крайно критично, като например твърденията, че трябва да се прави „мирна революция“ и че журналистите, които не отразяват събитията така, както на някои им се иска, трябва да изчезнат“, каза Меркел, визирайки лидера на „Алтернатива за Германия“ Александър Гауланд.

Канцлерът отклони призива да постави под наблюдението на правоохранителните органи „Алтернатива за Германия“, като отбеляза, че това решение е в прерогативите на самите служби.

Меркел отрече твърдението на вътрешния си министър Хорст Зеехофер, че „имиграцията е майката на всички политически проблеми в Германия“.

„Сегашното ни положение е коренно различно от положението ни през есента на 2015 година. Можем да твърдим, че проблемите от онзи период няма да се повторят, защото сме взели предохранителни мерки. Например, чрез споразумението с Турция, с което пресичаме нелегалния трафик на хора“, каза тя.

По повод насроченото за края на този месец посещение на турския президент Реджеп Ердоган в Германия, Ангела Меркел отхвърли критиките на опонентите на диалога с Турция.

„Не можем да гледаме на нещата само в черно и бяло. Действителността не е такава. В Германия живеят три милиона души с турски произход. Това ни свързва по специфичен начин. Имаме остри противоречия с Анкара по повод политическото развитие в Турция. Германски граждани продължават да са в турски затвори и ние продължаваме да работим за тяхното освобождаване, както в случая с Дениз Юджел. Освен това имаме стратегически интерес Турция да развива икономиката си по разумен начин“, каза канцлерът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени