Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици кипърски турци се включиха в протестно шествие в северната част на Никозия

Снимка: Вестник "Политис"

Стотици кипърски турци се включиха в протестно шествие в четвъртък вечерта в северната част на Никозия. Демонстрацията бе насочена срещу „внесената” от Турция икономическа криза, за мир и обединение на Кипър.

„Маршът за социално съществуване”, както бе наречена мащабната проява, бе организиран от „Синдикалната платформа", включваща над 20 синдиката и неправителствени организации на кипърските турци. Участниците в него протестираха срещу икономическите и социалните трудности, които кипърската турска общност преживява заради срива на турската лира, срещу огромното повишаване на цените на горива, електроенергия и други стоки, и резкия спад на доходите и покупателната способност.

Обезценяването на турската лира предизвика истинско икономическо цунами в окупираните територии, които са под международно ембарго, изцяло финансово и икономически зависими от Турция. Инфлацията през последните осем месеца надминава 24%, цената на електроенергията е скочила с 50% от февруари.

„Синдикалната платформа” предаде на лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ 70 предложения за мерки в икономическата и социалната сфера за излизане от кризата.

Шествието бе също така в подкрепа на обединяването на Кипър, което кипърските турци виждат като решение на икономическите и социалните им проблеми. Стотиците протестиращи настояваха за „Решение на нашата земя, а не вносни продукти, федерален Кипър”, като скандираха, че „Мирът в Кипър не може да бъде предотвратен”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна